Az elmúlt 25-30 évben, a spárgát méltatlanul elfelejtettük, pedig valamikor minden étlapon előkelő helyet foglalt el; igaz akkor még csirágnak hívták. Jómagam is csak tankönyvben és egy-két réggebbi szakácskönyvben találkoztam vele. (Na, ja kisváros) Konzerv formában itt- ott lehetett kapni, de minek, és mi ez, milyen íze van, hogyan kell enni... hááát, tudod, én inkább maradok az uborkánál. :/ :)
Köszönhetően a Szupermarketeknek és „külföldi" bevásárlóközpontoknak, ma már egyre könnyebb beszerezni (szezonban) a friss állapotban is. A főzős műsorok és az egészséges, fitnesz konyha, na meg az a temérdek diétás recept, valamint az, hogy mindenki divatosan szeretne étkezni, sokszor a legostobább indokokkal - majd rengeteget beszélni róla; szóval ezen dolgok által, manapság elég népszerű zöldségféle a spárga.
A spárgának három fajtája létezik, úgymint lila, fehér és zöld, illetve (nagyon ritka) az ázsiai mini. Nálunk általában fehér és zöld kapható. A kettő közti különbség az, hogy zöld a föld fölött a fehér pedig föld alatt terem, a zöld zsengébb. A spárga legízletesebb része a feje vagy sípja, ezt nem szokás megfőzni, maximum blansírozni (forrázni) és félre tenni "díszítésre".A spárgát mindig meg kell hámozni, alulról a fejéig, az alsó fás részét pedig bátran levágni. A főzési ideje kötegben kb. 20 perc, ez változhat korától és vastagságától; a zöldé kevesebb. Köszönhetően a Szupermarketeknek és „külföldi" bevásárlóközpontoknak, ma már egyre könnyebb beszerezni (szezonban) a friss állapotban is. A főzős műsorok és az egészséges, fitnesz konyha, na meg az a temérdek diétás recept, valamint az, hogy mindenki divatosan szeretne étkezni, sokszor a legostobább indokokkal - majd rengeteget beszélni róla; szóval ezen dolgok által, manapság elég népszerű zöldségféle a spárga.
„Ne feledd sose barátom, hogy e fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb”
Apicius
SPÁRGAKÖTEGEK, RUSZTIKUS ALMASZÓSZBAN
Hozzávalók:
24 szál spárga (ha szerencsénk van, belefér fél kilóba,
természetesen ez a vastagságától függ)
30-40 dkg alma
1,5 dl tejszín
8 szelet nyers szalonna
8 szelet nyers szalonna
tárkony
étkezési keményítő
bors, só
A spárgákat gondosan megpucoljuk, megtisztítjuk, a fejüket (sípjukat, kb.:3cm) levágjuk és félretesszük a tálaláshoz, díszítéshez. A szár részét hosszában ketté vágjuk és tárkonnyal ízesített forró vízben 3-5 percig főzzük, majd egyből hideg vízben lehűtjük, de a főzővizét sem öntjük el.
A szalonna csíkokat is megfelezzük és a spárga darabokat hármas kupacokba rakva betekerjük velük. Bátorság és egy kis kézügyesség kell hozzá. Az így kapott kötegeket, minden oldalról megpirítjuk egy serpenyőben.
Először a szalonna „nyitott” részével rakjuk a serpenyőbe, mert a pirulás után, már annyira megtartja a kötegeinket, hogy nem essenek szét.
Közben az almát kicsi kockákra daraboljuk.
A szépen megpirult spárgakötegeket, fóliával letakarva félre tesszük.
Ugyanabba a serpenyőbe, amelyikben a kötegeket pirítottuk, beledobjuk az almát és felöntjük a spárga, tárkonyos főzőlevével (3-4 dl) és amikor már nagyjából felére vissza forrt, és az alma kellőképp megpuhult, egy villa segítségével rusztikusra törjük, majd vízzel (ha van még akkor főzőlével) elkevert étkezési keményítővel besűrítjük; megkóstoljuk és ha kell utóízesítjük; kevés cukrot is adhatunk hozzá,de ez nem egy édes mártás!
Tálaláskor a rusztikus, sűrű mártásra ráhelyezzük a megpirult kötegeket és a félretett fejekkel szépen megdíszítjük.
A szalonna csíkokat is megfelezzük és a spárga darabokat hármas kupacokba rakva betekerjük velük. Bátorság és egy kis kézügyesség kell hozzá. Az így kapott kötegeket, minden oldalról megpirítjuk egy serpenyőben.
Először a szalonna „nyitott” részével rakjuk a serpenyőbe, mert a pirulás után, már annyira megtartja a kötegeinket, hogy nem essenek szét.
Közben az almát kicsi kockákra daraboljuk.
A szépen megpirult spárgakötegeket, fóliával letakarva félre tesszük.
Ugyanabba a serpenyőbe, amelyikben a kötegeket pirítottuk, beledobjuk az almát és felöntjük a spárga, tárkonyos főzőlevével (3-4 dl) és amikor már nagyjából felére vissza forrt, és az alma kellőképp megpuhult, egy villa segítségével rusztikusra törjük, majd vízzel (ha van még akkor főzőlével) elkevert étkezési keményítővel besűrítjük; megkóstoljuk és ha kell utóízesítjük; kevés cukrot is adhatunk hozzá,de ez nem egy édes mártás!
Tálaláskor a rusztikus, sűrű mártásra ráhelyezzük a megpirult kötegeket és a félretett fejekkel szépen megdíszítjük.
Dobverő még van itthon pár darab, kicsit tovább főzve ugyanilyen finom lesz szerintem. Egyszerűen mesterien néz ki az a kaja.
VálaszTörlés