Komolyan mondom Drágájim én ezt az húsételt nem sóztam meg, viszont tettem bele juhtúrót, köré meg bacont és ez számomra bőven ölég volt sós íznek.
Ugyi már párszor említettem, hogy a jól válogatjuk össze az alapanyagokat akár egy fűszerezést is kiválthatunk vele vagy épp egy sózást és akkor ne is beszéljünk az édes gyümölcsök cukrozásáról...😖
Ugyi már párszor említettem, hogy a jól válogatjuk össze az alapanyagokat akár egy fűszerezést is kiválthatunk vele vagy épp egy sózást és akkor ne is beszéljünk az édes gyümölcsök cukrozásáról...😖
ZSEBES KARAJ GOMBÁS-JUHTÚRÓVAL
HAGYMASZÓSSZAL
ÉS HAJDINA GÁNICÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
25 dkg juhtúró
8 sz. bacon
(kb.15dkg)
25 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
petrezselyemzöldje
majoránna
kömény
a hajdinagánica-
40 dkg hajdina
liszt
1 l. víz (mérhetjük
picit bővebben)
só
olaj vagy zsír
A sertéskarajból
4, 15 dekás darabot/szeletet vágunk, majd egy hegyes és éles késsel felszúrjuk,
azaz egy zsebet alakítunk ki rajtuk, ezután óvatosan!!! klopfolhatjuk, ügyelve
arra, hogy „ne verjük szét” mert akkor később a töltelék kifolyhat belőle.
A gombát kis
kockákra vágjuk és épp csak egy kevéske zsiradékon lepirítjuk, miután langyosra
hűlt a juhtúróhoz keverjük (lehetőleg az alatta levő zsiradék nélkül), aztán
egy kiskanál segítségével a felszúrt hússzeletekbe töltjük.
A sütőt bemelegítjük
200 fokra.
A vöröshagymát
megtisztítjuk és félkarikákra vágjuk, majd egy kis tepsi aljára terítjük, egy-két
kanálnyi olajjal meglocsoljuk (ne legyen sok).
A betöltött
húsokat 2-2 szelet baconban tekerjük és ráfektetjük őket a hagymára, öntünk alá
jó 1 deci vizet, majd egy fóliával letakarva az előmelegített sütőben kb. 30
percig sütjük, pároljuk aztán fólia nélkül, kicsit erősebb hőfokon 15-20 perc
alatt szépen megpirítjuk.
Amikor a húsok elkészültek,
kiszedjük és tálalásig melegen tartjuk.
A tepsiben levő
hagymát és a levét simára turmixoljuk, picike köménnyel és majoránnával ízesítjük,
pillantok alatt összeforraljuk, aprított petrezselyemzölddel frissítjük.
A húst nem sóztam! mert ugyi a juhtúró sós, a bacon sós és amíg sült, párolódott bőven átjárta ez a sós íz a húst is (számomra), viszont amikor a hagymaszószt összeforraljuk, kóstoljuk meg és ha kell sózzuk, ízesítsük.
Közben elkészítjük
a gánicát.
A vizet megsózzuk,
felforraljuk, 4-5 kanál olajjal vagy 1-2 kanál zsírral
Amikor kezd forrni
beleöntjük a hajdinalisztet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve
(3-5 perc)
főzzük, dagasztjuk, majd egy fedővel letakarva, saját gőzében, 25-30 percig
pihentetjük.
Tálaláskor a
gánicát kicsi felborzoljuk, és egy kanállal a "kiszaggatva" a
tányérra helyezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése