TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. december 8., kedd

Juhtúró és hajdina avagy Én nem

Komolyan mondom Drágájim én ezt az húsételt nem sóztam meg, viszont tettem bele juhtúrót, köré meg bacont és ez számomra bőven ölég volt sós íznek.
Ugyi már párszor említettem, hogy a jól válogatjuk össze az alapanyagokat akár egy fűszerezést is kiválthatunk vele vagy épp egy sózást és akkor ne is beszéljünk az édes gyümölcsök cukrozásáról...😖










ZSEBES KARAJ GOMBÁS-JUHTÚRÓVAL
 HAGYMASZÓSSZAL ÉS HAJDINA GÁNICÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
25 dkg juhtúró
8 sz. bacon (kb.15dkg)
25 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
petrezselyemzöldje
majoránna
kömény
a hajdinagánica-
40 dkg hajdina liszt
1 l. víz (mérhetjük picit bővebben)
olaj vagy zsír
A sertéskarajból 4, 15 dekás darabot/szeletet vágunk, majd egy hegyes és éles késsel felszúrjuk, azaz egy zsebet alakítunk ki rajtuk, ezután óvatosan!!! klopfolhatjuk, ügyelve arra, hogy „ne verjük szét” mert akkor később a töltelék kifolyhat belőle.
A gombát kis kockákra vágjuk és épp csak egy kevéske zsiradékon lepirítjuk, miután langyosra hűlt a juhtúróhoz keverjük (lehetőleg az alatta levő zsiradék nélkül), aztán egy kiskanál segítségével a felszúrt hússzeletekbe töltjük.
A sütőt bemelegítjük 200 fokra.
A vöröshagymát megtisztítjuk és félkarikákra vágjuk, majd egy kis tepsi aljára terítjük, egy-két kanálnyi olajjal meglocsoljuk (ne legyen sok).
A betöltött húsokat 2-2 szelet baconban tekerjük és ráfektetjük őket a hagymára, öntünk alá jó 1 deci vizet, majd egy fóliával letakarva az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, pároljuk aztán fólia nélkül, kicsit erősebb hőfokon 15-20 perc alatt szépen megpirítjuk.
Amikor a húsok elkészültek, kiszedjük és tálalásig melegen tartjuk.
A tepsiben levő hagymát és a levét simára turmixoljuk, picike köménnyel és majoránnával ízesítjük, pillantok alatt összeforraljuk, aprított petrezselyemzölddel frissítjük.
A húst nem sóztam! mert ugyi a juhtúró sós, a bacon sós és amíg sült, párolódott bőven átjárta ez a sós íz a húst is (számomra), viszont amikor a hagymaszószt összeforraljuk, kóstoljuk meg és ha kell sózzuk, ízesítsük.
Közben elkészítjük a gánicát.
A vizet megsózzuk, felforraljuk, 4-5 kanál olajjal vagy 1-2 kanál zsírral
Amikor kezd forrni beleöntjük a hajdinalisztet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve
(3-5 perc) főzzük, dagasztjuk, majd egy fedővel letakarva, saját gőzében, 25-30 percig pihentetjük.
Tálaláskor a gánicát kicsi felborzoljuk, és egy kanállal a "kiszaggatva" a tányérra helyezzük.





 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése