TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. július 14., kedd

Lapocka és pikáns avagy Tex vagy Mex

Valójában mi is az a Tex-Mex étel? 
A válasz viszonylag egyszerű: ez egy Texasi Mexikói étel 😉
Komolyra fordítva a szót, tényleg az 😁
A történet az én olvasatomban az, hogy a két ország közelségét illetve határát egy dolog tudta igazándiból népszerűen áttörni és az gasztronómia, ami mára már annyira összefonódott, hogy szinte "lehetetlen" szétválasztani és ezért Tex-Mex-nek hívjuk.
Ha nagyon akarjuk az alapokat ketté lehet szedni, de ez már inkább csak okoskodásnak tűnhet, miszerint a texasi cowboyok fűszeres, füstös, grillezett, túlnyomórészt marhából (sertés) készült ételei, keveredek a mexikói földműves, gazdálkodó emberkék csípős, pikáns, szószos, mártásos, zöldséges és inkább csirkés (tengeri) ételeivel.
Pikáns vagy csípős? 
Saját tapasztalataim szerint pikáns, pedig valamikor húúdemarhanagyon jól nézett ki, amikor a barátaim látták, hogy mennyire bírom a csípőset- ez igen!-az már valami!- én meg élvezetem (akár kétszer is) 😇 ma már tudom, hogy annak a mannának amibe chili-t (csípőset) teszünk nem kell "méreg" erősnek lenni, mert akkor elveszik maga az étel. Legyen benne csípősség, de csak okosan, hogy markánsabbá, teltebbé, pikánsabbá tegye az ételünket!
Az ilyesmi Tex-Mex éttermekben felszokás tűntetni, hogy milyen csípősen kérjük az adott finomságot és ez lehet: ne legyen - épphogy - picit - érezhetően - csípősen - jó csípősen - méreg erősen - nagyon durván és egyébb vicces módon elnevezve. Jó magam a felszolgálók nagy meglepődésére 👈 ez talán termetem és pofa-szerkezetemnek köszönhető 👌 általában az -érezhetően- csípősséget választom.
Példának okáért itt van az elmúlt hetekben megfogalmazódott Tex-Mex ragum sertéshússal.












TEX-MEX SERTÉSRAGU
  PARADICSOMOS BABOS-RIZZSEL
akár 5 adagra is elég lehet
Hozzávalók:
1,20 kg sertéslapocka
2 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
2 db papirka (kb.20dkg)
1 dob. kukoricakonzerv
1 p. natúr joghurt (150g)
1 ek. liszt
2 ek. mustár
chilipor (-pehely, -paszta, -friss)
kakukkfű
lestyán
a körethez
4 adag párolt rizs
1 dob. babkonzerv
15-20 dkg koktélparadicsom
szükség szerint só
petrezselyemzöld vagy jó esetben korianderzöldje
A sertéslapockát felkockázzuk, két evőkanál mustárral, chiliporral, kakukkfűvel és két-három kanálnyi olajjal alaposan összeforgatjuk, majd legalább! félnapig hűtőben pácoljuk.
A vöröshagymát és a paprikát centis kockákra vágjuk és a bepácolt hússal együtt, egy nagyobb edényben, finoman lepirítjuk.
Ezután megsózzuk, szükség és ínyünk szerint kakukkfűvel egy pici lestyánnal valamit chilivel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és a pörkölthöz hasonlatos módon jó puhára főzzük. Az utolsó 3-5 percben hozzáadjuk a kukoricát és az időközben felszeletelt fokhagymát, jól összeforraljuk, aztán a joghurtból és lisztből készült habarással sűrűbbé, tartalmasabbá tesszük.
Közben elkészítjük a párolt rizst.
A koktélparadicsomokat félbe(negyedbe) vágjuk olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett babkonzervet majd a kész rizzsel alaposan összekeverjük.
Egy mélyebb tányérba adagoljuk a ragut a közepére halmozzuk a rizst, durvára vágott petrezselyemzölddel/koriander/ megszórva frissítjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése