Valójában mi is az a Tex-Mex étel?
A válasz viszonylag egyszerű: ez egy Texasi Mexikói étel 😉
Komolyra fordítva a szót, tényleg az 😁
A történet az én olvasatomban az, hogy a két ország közelségét illetve határát egy dolog tudta igazándiból népszerűen áttörni és az gasztronómia, ami mára már annyira összefonódott, hogy szinte "lehetetlen" szétválasztani és ezért Tex-Mex-nek hívjuk.
Ha nagyon akarjuk az alapokat ketté lehet szedni, de ez már inkább csak okoskodásnak tűnhet, miszerint a texasi cowboyok fűszeres, füstös, grillezett, túlnyomórészt marhából (sertés) készült ételei, keveredek a mexikói földműves, gazdálkodó emberkék csípős, pikáns, szószos, mártásos, zöldséges és inkább csirkés (tengeri) ételeivel.
Pikáns vagy csípős?
Saját tapasztalataim szerint pikáns, pedig valamikor húúdemarhanagyon jól nézett ki, amikor a barátaim látták, hogy mennyire bírom a csípőset- ez igen!-az már valami!- én meg élvezetem (akár kétszer is) 😇 ma már tudom, hogy annak a mannának amibe chili-t (csípőset) teszünk nem kell "méreg" erősnek lenni, mert akkor elveszik maga az étel. Legyen benne csípősség, de csak okosan, hogy markánsabbá, teltebbé, pikánsabbá tegye az ételünket!
Az ilyesmi Tex-Mex éttermekben felszokás tűntetni, hogy milyen csípősen kérjük az adott finomságot és ez lehet: ne legyen - épphogy - picit - érezhetően - csípősen - jó csípősen - méreg erősen - nagyon durván és egyébb vicces módon elnevezve. Jó magam a felszolgálók nagy meglepődésére 👈 ez talán termetem és pofa-szerkezetemnek köszönhető 👌 általában az -érezhetően- csípősséget választom.
Példának okáért itt van az elmúlt hetekben megfogalmazódott Tex-Mex ragum sertéshússal.
TEX-MEX
SERTÉSRAGU
PARADICSOMOS BABOS-RIZZSEL
akár 5 adagra
is elég lehet
Hozzávalók:
1,20 kg
sertéslapocka
2 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
4 ger. fokhagyma
2 db papirka
(kb.20dkg)
1 dob.
kukoricakonzerv
1 p. natúr
joghurt (150g)
1 ek. liszt
2 ek. mustár
chilipor
(-pehely, -paszta, -friss)
kakukkfű
lestyán
só
a körethez
4 adag
párolt rizs
1 dob.
babkonzerv
15-20 dkg
koktélparadicsom
szükség
szerint só
petrezselyemzöld vagy jó esetben korianderzöldje
A
sertéslapockát felkockázzuk, két evőkanál mustárral, chiliporral, kakukkfűvel
és két-három kanálnyi olajjal alaposan összeforgatjuk, majd legalább! félnapig
hűtőben pácoljuk.
A
vöröshagymát és a paprikát centis kockákra vágjuk és a bepácolt hússal együtt,
egy nagyobb edényben, finoman lepirítjuk.
Ezután
megsózzuk, szükség és ínyünk szerint kakukkfűvel egy pici lestyánnal valamit
chilivel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és a pörkölthöz
hasonlatos módon jó puhára főzzük. Az utolsó 3-5 percben hozzáadjuk a kukoricát
és az időközben felszeletelt fokhagymát, jól összeforraljuk, aztán a joghurtból
és lisztből készült habarással sűrűbbé, tartalmasabbá tesszük.
Közben
elkészítjük a párolt rizst.
A
koktélparadicsomokat félbe(negyedbe) vágjuk olívaolajon megfuttatjuk,
hozzáadjuk a lecsepegtetett babkonzervet majd a kész rizzsel alaposan
összekeverjük.
Egy mélyebb
tányérba adagoljuk a ragut a közepére halmozzuk a rizst, durvára vágott petrezselyemzölddel/koriander/ megszórva frissítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése