Nem kell ám itten😁nagy dolgokra gondolni, csak ahogy mondani szoktam egy kis bátorsággal akár még varázsolni is lehet.
Spenót, -amikor ezt meghalljuk mindenkinek egy lényegében fokhagyma ízű, zöld mártás, szósz, ragu akármi jut eszünkbe és ettől nehezen is tudunk eltérni. Amikor magunk készítjük, akkor is ezt az ízt keresi az agyunk, irányítva az ízlelőbimbóinkat... ✋
Na hát, én most ezt egy kicsit összekevertem és még plusz ízt is tettem hozzá, hmm... azt hiszem egy próbát mindenképp megér 😉
FEHÉRBOROS-SPENÓTOS
PULYKACOMB
BATÁTÁVAL ÉS LILAHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
1,10 pulyka
felsőcombfilé (ekkora volt 1 csomag)
30 dkg
spenót
6 ger.
fokhagyma
1 dl
fehérbor
80 dkg batáta
(édesburgonya)
2 db kisebb
lilahagyma
1 ek. liszt
őrölt római kömény
kakukkfű
bors, só
olívaolaj
A fokhagymát
megpucoljuk és durvára felaprítjuk.
A pulyka
felsőcombfilét -nagyságától függően elvághatjuk 2-3 darabra- sóval, borssal, kakukkfűvel
és egy kis római köménnyel bedörzsöljük aztán egy akkora kis tepsibe rakjuk, amibe
épp belefér, rászórjuk az aprított fokhagymát, meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi
olívaolajjal, aláöntjük fehérbort...
...és fóliával betakarva, 180 fokos sütőben kb.
90(+) perc alatt megpároljuk, megsütjük.
A hús
minőségétől, nagyságától stb. függően és ha szükséges akkor tovább is
süthetjük.
A megsült,
megpuhult combfilét egy tányéron félretesszük pihenni, hűlni, de a tepsiben
összegyűlt levét sem öntjük el!
A spenótot megmossuk,
lecsepegtetjük majd forró olajon picit megsózva percek alatt megfonnyasztjuk; egy szűrőkanállal deszkára szedjük és késsel „megcsapkodva” felaprítjuk -természetesen
géppel is dolgozhatunk-.
A
felaprított spenótot visszarakjuk a lábosba, hozzákeverünk egy evőkanál lisztet,
felöntjük a tepsiben összegyűlt és félretett lével majd lassan összeforraljuk.
A már
meghűlt combfilét felszeleteljük, a szeleteket belerakjuk a spenótos szaftba és
összemelegítjük, összepároljuk, szükség szerint öntehetük hozzá vizet és fehérbort is adhatunk még hozzá, de akkor kóstoljunk és ízesítsünk.
A batátát
megtisztítjuk, nagyjából egycentis kockákra daraboljuk és egy nagyobb edényben,
kevés olívaolajon, finoman kevergetve, megsózva, saját gőzében puhára pároljuk;
félidőben a hasonlóan darabolt lilahagymát is hozzáadjuk, kakukkfűvel és
borssal ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése