Ránézésre és lényegében olyan mint a tiramisu, sőt az összetevőkből is sokunknak ez juthat eszébe.
Ez így is van, de senki sem tiltotta még meg hogy játszunk az ízekkel és most én is ezt tettem, a játék két fő eleme pedig a gesztenye és a szilvaíz volt.
Íme a végeredmény 😉
GESZTENYÉS
PISKÓTADESSZERT
SZILVAÍZZEL BOLONDÍTVA
Hozzávalók:
25 dkg
gesztenyemassza
25 dkg
mascarpone
5 dkg
porcukor
1,5 dl.
feketekávé (+)
3 ek.
szilvadszem (+)
27 db
babpiskóta (minőségi!)
rum vagy
aroma
1,5 deci
forró fekete kávéba belekeverünk bő három kanálnyi szilvadzsemet, picike rummal
vagy ennek hiányában aromával ízesítjük.
A mascarpone-t
a gesztenyemasszával és a porcukorral kikeverjük, a szilvalekváros-kávéból 8-10
evőkanálnyit belekeverve meglazítjuk.
Egy
pástétomformát (szögletes őzgerinc) kibélelünk folpackkal – könnyebb a dolgunk,
ha a formát kicsit megnedvesítjük-, aztán elkezdjük összeállítani, rétegezni a
desszertünket.
Az első sor
(9db) babapiskótát, egyesével lazán belemártjuk a már nem meleg szilvás-kávéba
és a kibélelt forma aljára fektetjük őket.
Ezután kb.5-6
kanálnyi gesztenyés krémet teszünk, amit szépen egyenletesen elkenünk, majd ismét
egy sor babapiskóta következik, de ezt nem mártjuk bele a kávéba, csak a felső,
szabadon maradó felét alaposan megkenegetjük, akkor amikor már benne van a
formában.
Ismét a krém
következik, majd ismételve az utolsó sor, amit szintén megkenünk a maradék
krémmel, de ide már nem kell túl sok.
A formából
kilógó folpackkal betakarjuk, bátran benyomkodjuk a desszertünket és legalább
egy éjszakára hűtőben pihentetjük.
Másnap a fólia
alsó felét fellazítjuk, kicsomagoljuk egy bátor mozdulattal tálcára borítjuk a
desszertet, leszedjük róla fóliát és már szeletelhetjük is.
Kiegészítőnek
tejszínhabot, öntetként pedig kávéval lazított szilvadzsemet adhatuk.
Nem reklám, de fontosnak tartom 👉
Én nálam a minőséget a -SEDITA- Pafino babapiskótája képviseli, ami 100g/12db csomagolásban kapható. Volt már rá
példa, hogy az ilyesmi desszerteket, más olcsóbb piskótával készítettem és lénygében
ugyanolyan jó lett, de vagy több idő, több „áztatás” kellett neki, vagy nehezebben
állt meg így szeletben, mert lazább, málósabb lett a piskótás része. A piskóta
választás természetesen mindenki maga döntése és én sem ismerem az összes gyártó
babapiskótáját, de amióta ezt márkát megtaláltam, csak ezt használom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése