A napokban nagyon rá vagyok állva a fincsi édes dolgokra, talán elvonási tüneteim is voltak (biztos mi?!)
Ezért ismét nyamiztam, nagyon finom lett és már nagyon kellett 😉(utána egy fatat kolbász)
JOGHURTOS-TÚRÓS
PITE ÁFONYÁVAL
Hozzávalók:
-a tészta-
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg
porcukor
1 db tojás
2 ek. darált
mák
-a töltelék-
50 dkg túró
2 p. natúr
joghurt (2x175g)
15 dkg
porcukor
1 cs.
vaníliás cukor
2 db tojás
12,5 dkg
áfonya (így van csomagolva, de ha van lehet több is)
Az alaphoz a
lisztből, a vajból, a porcukorból, tojásból és a mákból gyors határozott
mozdulatokkal tésztát gyúrunk, majd frissentartó fóliába csomagolva legalább 20
percig hűtőben pihentetjük.
Ez idő alatt
a túrót a joghurtokkal, cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal összekeverjük.
Pihentetett
tésztát, egy alaposan meglisztezett deszkán köralakúra nyújtjuk, hogy egy 28
cm-es gyümölcstortaformát kitudjunk vele bélelni úgy, hogy a szélére, peremére
is jusson tészta.
!!! A tészta
lágy, vékonyra nyújtjuk, ezért könnyen szakadhat, „törhet”, bátran tekerjük fel
a sodrófára, aminek segítségével áttudjuk rakni a formába. Ha közben kicsit
elszakadna (el fog), akkor sincs semmi baj, mert a formában is ügyesen és bátran
megtudjuk igazítani, (összenyomkodni) ill. a leeső részekkel is kitudjuk
pótolgatni a szakadásoknál és a peremét is szépen kialakítani. !!!
200 fokos
előmelegített sütőben 7-8 percig elősütjük az üres tésztát.
Ezután a
sütő hőfokát visszavesszük 180 fokra.
Az elősütött
tésztába beleöntjük a joghurtos túrót és a tetejére szórjuk az áfonyát, kb.30
perc alatt szépen megütjük.
Természetesen,
mint minden ilyenféle süti, 25-30 perc pihentetés, hűlés után könnyebben
szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése