Tészta és ízesítés.
Nem véletlen írtam ízesítést, mert ha azt írnám, hogy szósz, mártás, stb. sokunkban egyből egy sűrű valami jutna eszébe (elnézést! jó magyar módra, sok lisztel), ami igaz is. De létezik az "mártás" ami nem sok, nem úszik (tocsog) benne, a tészta, viszont nagyon jól ízesítí a tésztát. Szerencsés esetben, a tészta magába szívja, egybe kél, a "szósszal" és imígyen alkot egységet.
Na, a következő tésztám is ilyen, finomság; ölég csak rá nézni a hozzávalókra 😉
Nem véletlen írtam ízesítést, mert ha azt írnám, hogy szósz, mártás, stb. sokunkban egyből egy sűrű valami jutna eszébe (elnézést! jó magyar módra, sok lisztel), ami igaz is. De létezik az "mártás" ami nem sok, nem úszik (tocsog) benne, a tészta, viszont nagyon jól ízesítí a tésztát. Szerencsés esetben, a tészta magába szívja, egybe kél, a "szósszal" és imígyen alkot egységet.
Na, a következő tésztám is ilyen, finomság; ölég csak rá nézni a hozzávalókra 😉
MEDVEHAGYMÁS LINGUINE
MÉZEL ÉS BORRAL
MÉZEL ÉS BORRAL
Hozzávalók:
25 dkg linguine (vékony metélt)
2 dl tejszín
25 dkg linguine (vékony metélt)
2 dl tejszín
1,5 dl fehérbor
1 cs. medvehagyma (kb.20 szál)
2 ek. méz
bors, só
a tetejére
2-3 szelet fehér kenyér
1 ek. aprított tökmag
tökmagolaj
A tésztát kifőzzük.
1 cs. medvehagyma (kb.20 szál)
2 ek. méz
bors, só
a tetejére
2-3 szelet fehér kenyér
1 ek. aprított tökmag
tökmagolaj
A tésztát kifőzzük.
Közben egy serpenyőben, a mézet ügyesen
megkaramellizáljuk, felöntjük a borra, és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és
sűrűre forraljuk.
A medvehagymát durvára aprítjuk és a
szószhoz adjuk, majd alaposan összeforgatjuk, frissen, forrón tálaljuk, a
tetejét megszórhatjuk sajttal vagy tökmagos morzsával, amit én a
következőképpen készítek.
A kenyeret, héja nélkül, apró kockákra
vágjuk, és egy serpenyőben lassan a tökmaggal együtt elkezdjük pirítani; amikor
a tökmag kezd kipattogni, és már a kenyérkockák is pirulgatnak, meglocsoljuk,
kb. 1ek. tökmagolajjal és pillanatok alatt készre pirítjuk. (Vigyázzunk! a
tökmagolajtól ugyi elzöldül és nehezebben vesszük észre, hogy ha túlpirítanánk,
megégetnénk!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése