A pillanat ami megváltoztatta a világoA pillanat ami megváltoztatta a mai ebédemet.Teljesen véletlenül volt egy kis főtt marhahús maradékom a hétvégi levesből és úgy gondoltam, hogy rittyentek mellé egy fincsi zsemlemártást, oszt jó napot.Reggel kiugrottam még a boltba, egy-két dologért és nem tudtam nem észrevenni, a rám mosolygó friss spenótot...Sejthetitek mi történt...?-Persze nem én lennék, ha kicsit nem változtattam volna az arányokon és így a zsemle és a spenót is főszerepet kapott.-A főtt marhahússalaz történt, hogy a munkálatok közben bele-bele csípt...,pff... végül is tök mindegy, úgysem volt akkor darab hogy jól mutasson a fotón...
KORIANDERES SERTÉSKARAJ,
ZSEMLÉS SPENÓTTAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
50 dkg friss spenót (bébi spenót)
4 db szikkadt zsemle
1 fej vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma
1 ek. méz
2 ek. koriadermag
bors, só
tej
tej
A karajt felszeleteljük és enyhén megklopfoljuk.
A koriandermagot, mozsárban jól összetörjük és alaposan bedörzsöljük vele a karajszeleteket, majd hűtőszekrényben, olajba fojtva egy éjszakán át érleljük.
A szikkadt zsemléket felkockázzuk és egy nagyobbacska serpenyőben vagy lábasban, forró zsiradékon szépen megpirítjuk.
A spenótot megmossuk, ha nagyobb levelű, akkor kissé megtépkedjük, megvagdossuk, aztán hozzáadjuk a pirított zsemlekockákhoz, megsózzuk, borsozzuk, összkeverjük. A spenót egy-két perc elteltéve összeesik, ekkor beízesíejük zúzott fokhagymával és a mézzel, majd óvatosan, egy kevés tejet lottyintunk hozzá és néhány pillanat alatt sűrűre forraljuk. Tejet csak finoman, inkább 2x, 3x adjuk a spenóthoz, hogy a zsemlekockák még megőrizzék a roppanóságukat; de természetessen lazábbra „főzelékesebre” is készthetjük, több tejjel.
A karajszeleteket kivesszük a pácból, lecsepegtetjük, megsózzuk, megborsozzuk és amíg a köretünk készül, egy grill serpenyőben szépen megsütjük.
A szikkadt zsemléket felkockázzuk és egy nagyobbacska serpenyőben vagy lábasban, forró zsiradékon szépen megpirítjuk.
A spenótot megmossuk, ha nagyobb levelű, akkor kissé megtépkedjük, megvagdossuk, aztán hozzáadjuk a pirított zsemlekockákhoz, megsózzuk, borsozzuk, összkeverjük. A spenót egy-két perc elteltéve összeesik, ekkor beízesíejük zúzott fokhagymával és a mézzel, majd óvatosan, egy kevés tejet lottyintunk hozzá és néhány pillanat alatt sűrűre forraljuk. Tejet csak finoman, inkább 2x, 3x adjuk a spenóthoz, hogy a zsemlekockák még megőrizzék a roppanóságukat; de természetessen lazábbra „főzelékesebre” is készthetjük, több tejjel.
A karajszeleteket kivesszük a pácból, lecsepegtetjük, megsózzuk, megborsozzuk és amíg a köretünk készül, egy grill serpenyőben szépen megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése