Valamikor régen, családikörben, viszonylag sokszor falatoztunk „sertésjavát”, azaz... izé... szóval, számunkra a javát, tehát bürkét, körmöt, és farkat...; mondjuk ez meg is látszott rajtunk, de most nem ez a lényeg ;)
Finom volt, egyszerű, és sallang mentes.
Ma a nagy retro bűvöletében, ismét elkészítettem egy ilyen finomságot; hát mit ne monjdak BigLájk ;)
BÜRKÉS BABLEVES,
TARHONYÁVAL
TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
30 dkg setrésbőrke
25 dkg tarkabab
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 szál sárgarépa
5 dkg tarhonya
1-2 ek. ecet (elhagyható)
3-4 db babérlevél
csípős paprika
csípős paprika
őrölt kömény
só
A babot egy éjszakára beáztatjuk.
A szépen megtisztítot sertésbőrkét 30-35 percig előfőzzük; majd ahogy hűl vékony csíkokra vágjuk. (Ezt én eleimtől tanultam; merthogy ezzel a módszerrel „könnyebb” felcsíkozni a bőrkét. Úgy legyen.)
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a sárgarépát pedig karikákra daraboljuk.
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a sárgarépát pedig karikákra daraboljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, kevéske sertészsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, 2-3 percig együtt pirítjuk, aztán jöhet a felcsíkozott bőrke, valamint 4 gerezd zúzott fokhagyma; sózzuk, őrölt köménnyel és babérlevéllel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és egyet rottyantunk rajta.
Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, és vízzel felöntve puhára főzzük.
Az első forrás után, beletesszük a felkarikázott sárgarépát is.
Levesünk betétje, tarhonya lesz, amit megpirítunk és a levesben főzzük meg, erre 15-20 percet számolhatunk, de akár külön is megfőzhetjük.
Tálaláskor ecetet illetve csípős paprikát is kínálhatunk mellé, ha épp nem főztük bele ebbe a pompás kis retro levesbe.
Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, és vízzel felöntve puhára főzzük.
Az első forrás után, beletesszük a felkarikázott sárgarépát is.
Levesünk betétje, tarhonya lesz, amit megpirítunk és a levesben főzzük meg, erre 15-20 percet számolhatunk, de akár külön is megfőzhetjük.
Tálaláskor ecetet illetve csípős paprikát is kínálhatunk mellé, ha épp nem főztük bele ebbe a pompás kis retro levesbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése