TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2021. április 19., hétfő

Menta és kapor avagy One it is bő when, please

Az elmúlt időszakban találkoztam először a kapor-menta párosítással, ami annyira belém égett, hogy mielébb ki akartam próbálni - Persze! ...egy csecsemőnek minden íz új 😉
Spárga és kapor épp volt itthon; ez az egyszer ilyen - egyszer olyan, de lényegben már jó időjárás kihozta a menta első, bizakodó leveleit, úgyhogy semmi sem tartott vissza attól, hogy kipróbáljam azt a íz-duettet, méghozzá mártás formájában.
Oké-spárga és mártás; kapor és menta-renden, de azért enni is kell valamit! Minő szerencse, hogy néhány falatka pulykamell is lapult a hűtő mélyén.
Hm...
Oké-spárga és mártás; kapor és menta-renden, spárga, mártás, husi-tuti, há' de ennek még semmi színe! Azt meg ugye tudjuk, hogy a színe a java...
...elő egy walesi hamar az batáta, na és a kék tányér 😉
A mű elkészült, az alkotó pihen
Közben bambul, alél és méláz
Gondolatok agyában, vagy festve az égen,
Finom lett; van itt íz bőven, kérem👌
-ha már a költészet napja van, vagy volt valamikor...nem is olyan rég-
...egyébként meg elnézést-

















PULYKAFALATOK FEHÉR SPÁRGÁVAL
     ÉS MENTÁS-KAPORMÁRTÁSSAL
        BATÁTAPÜRÉVEL KÖRÍTVE

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé
1 cs. fehér spárga
2 dl tejszín
1 ek. liszt
½ dl fehérbor
1 ek. liszt
80 dkg batáta (édesburgonya)
friss kapor
friss menta
bors, só
vaj és olívaolaj
A spárga szálakat megtisztítjuk, azaz az alsó fásabb részét eltávolítjuk nagyjából 2 centi, majd a felső „síp”részéig szép vékonyan meghámozzuk, ezután forrásban levő sós vízben 5-8  percig főzzük (
ez függhet a spárga vastagságától) és egyből hideg (jeges) vízben lehűtjük, -tehát blansírozzuk-.
A pulykamell filét falatnyi darabokra/szeletekre vágjuk -ha gondoljuk finoman megklopfolhatjuk- sózzuk, borsozzuk és olívaolaj és vaj keverékén szépen megsütjük, tálalásig melegen tartjuk.
Ugyan abban a serpenyőben amelyikben a húst sütöttük -és nem égettük meg- kanálnyi vaj hozzáadásával átpirítjuk a spárgaszálakat.
A kaprot és a mentát felaprítjuk.
Egy másik serpenyőben vajat hevítünk rádobjuk a kaprot, megszórjuk egy csapott evőkanál liszttel, elkeverjük, felöntjük a borral és a tejszínnel sózzuk, borsozzuk, kis lángon összeforraljuk, majd az utolsó pillanatokban belekeverjük az aprított mentát is.
A batátát megpucoljuk, feldaraboljuk sós vízben puhára főzzük majd összetörjük, egy darabka vajat dobunk hozzá és könnyű „habossá” keverjük/pürésítjük – ízlés szerint szerecsendióval ízesíthetjük





Talán a képen is érzékelhető,
hogy a mártás fő/uralkodó íze a kapor,
a menta inkább csak kiegészíti,
izgalmasabbá teszi, a mennyisége
kb. harmada a kaporénak
👌 😋

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése