Az elmúlt időszakban találkoztam először a kapor-menta párosítással, ami annyira belém égett, hogy mielébb ki akartam próbálni - Persze! ...egy csecsemőnek minden íz új 😉
Spárga és kapor épp volt itthon; ez az egyszer ilyen - egyszer olyan, de lényegben már jó időjárás kihozta a menta első, bizakodó leveleit, úgyhogy semmi sem tartott vissza attól, hogy kipróbáljam azt a íz-duettet, méghozzá mártás formájában.
Oké-spárga és mártás; kapor és menta-renden, de azért enni is kell valamit! Minő szerencse, hogy néhány falatka pulykamell is lapult a hűtő mélyén.
Hm...
Oké-spárga és mártás; kapor és menta-renden, spárga, mártás, husi-tuti, há' de ennek még semmi színe! Azt meg ugye tudjuk, hogy a színe a java...
...elő egy walesi hamar az batáta, na és a kék tányér 😉
A mű elkészült, az alkotó pihen
Közben bambul, alél és méláz
Gondolatok agyában, vagy festve az égen,
Finom lett; van itt íz bőven, kérem👌
-ha már a költészet napja van, vagy volt valamikor...nem is olyan rég-
...egyébként meg elnézést-
ÉS MENTÁS-KAPORMÁRTÁSSAL
BATÁTAPÜRÉVEL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé
1 cs. fehér spárga
2 dl tejszín
1 ek. liszt
½ dl fehérbor
1 ek. liszt
80 dkg batáta (édesburgonya)
friss kapor
friss menta
bors, só
vaj és olívaolaj
A spárga szálakat megtisztítjuk, azaz az alsó fásabb részét eltávolítjuk nagyjából 2 centi, majd a felső „síp”részéig szép vékonyan meghámozzuk, ezután forrásban levő sós vízben 5-8 percig főzzük (ez függhet a spárga vastagságától) és egyből hideg (jeges) vízben lehűtjük, -tehát blansírozzuk-.
A pulykamell filét falatnyi darabokra/szeletekre vágjuk -ha gondoljuk finoman
megklopfolhatjuk- sózzuk, borsozzuk és olívaolaj és vaj keverékén szépen
megsütjük, tálalásig melegen tartjuk.
Ugyan abban a
serpenyőben amelyikben a húst sütöttük -és nem égettük meg- kanálnyi vaj
hozzáadásával átpirítjuk a spárgaszálakat.
A kaprot és a mentát felaprítjuk.
Egy másik serpenyőben vajat hevítünk rádobjuk a kaprot, megszórjuk egy csapott evőkanál liszttel, elkeverjük, felöntjük a borral és a tejszínnel sózzuk, borsozzuk, kis lángon összeforraljuk, majd az utolsó pillanatokban belekeverjük az aprított mentát is.
A batátát megpucoljuk, feldaraboljuk sós vízben puhára főzzük majd összetörjük, egy darabka vajat dobunk hozzá és könnyű „habossá” keverjük/pürésítjük – ízlés szerint szerecsendióval ízesíthetjük
A kaprot és a mentát felaprítjuk.
Egy másik serpenyőben vajat hevítünk rádobjuk a kaprot, megszórjuk egy csapott evőkanál liszttel, elkeverjük, felöntjük a borral és a tejszínnel sózzuk, borsozzuk, kis lángon összeforraljuk, majd az utolsó pillanatokban belekeverjük az aprított mentát is.
A batátát megpucoljuk, feldaraboljuk sós vízben puhára főzzük majd összetörjük, egy darabka vajat dobunk hozzá és könnyű „habossá” keverjük/pürésítjük – ízlés szerint szerecsendióval ízesíthetjük
Talán a képen is érzékelhető,
hogy a mártás fő/uralkodó íze a kapor,
a menta inkább csak kiegészíti,
izgalmasabbá teszi, a mennyisége
kb. harmada a kaporénak
👌 😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése