A napokban szóba került... nekem meg eszembe jutott, hogy bár néhányszor már készítettem knédlit, de az én Drágájimnak még nem mondtam el, hogy melyik recept lett nálam a befutó - nemsaját-.
No, ma itt volt az alakalom, épp csak egy laza kis vaddisznóragut kellet dobnom hozzá...
No, ma itt volt az alakalom, épp csak egy laza kis vaddisznóragut kellet dobnom hozzá...
VADDISZNÓRAGU GOMBÁVAL
ÉS KNÉDLIVEL
ÉS KNÉDLIVEL
Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb
3 ek. csípős mustár
25 dkg gomba (vagy erdei gomba)
15 dkg kenyérszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1,5 dl passata (passzírozott
paradicsom)
1,5 dl vörösbor
1 db babérlevél
őrölt kömény
kakukkfű
só
A vaddisznócombot szépen
megtisztítjuk, felkockázzuk és csípős mustárral alaposan bekeverjük, egy kis
olajjal átforgatjuk, majd legalább! egy éjszakán át (akár 1/1,5 napig) hűtőben
érleljük, pácoljuk, hosszabb időnél célszerű ha egyszer-kétszer átmozgatjuk.
A vöröshagymát és a szalonnát, felaprítjuk/felkockázzuk, együtt üvegesre sütjük, rátesszük a bepácolt vaddisznóhúst, és amikor az
elveszti nyers színét, beízesítjük zúzott fokhagymával, köménnyel, kakukkfűvel,
egy babérlevéllel és sóval; felöntjük a vörösborral, majd egy forrás után a
passata-t is belekeverjük, innen tovább pörkölt módján készre főzzük.
Közben a gombát megtisztítjuk,
feldaraboljuk és az utolsó 20-25 percben a raguba főzzük.
KNÉDLI – nekem ez a recept jött be, s jött be ez 😁😋
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 db tojás
cukor, só
zsír
(római kömény)
Az élesztőt kézmeleg, cukros
tejben felfuttatjuk.
A réteslisztből tálba tesszük,
hozzáadjuk a sót, elkeverjük, aztán a tojással és a felfuttatott élesztővel alaposan
dagasztjuk; duplájára kelesztjük.
(Szerintem ízesítésnek egy kevéske őrölt római
kömény nem árt a tésztába, de természetesen elhagyható.)
A megkelt tésztánkat négy egyforma hosszúkás
rudacskára formázzuk és újabb 25-30 perc alatt szépen megkelesztjük.
Egy nagy edényben vizet forralunk
és amikor forr óvatosan! belehelyezzük a tésztáinkat (én kettesével szoktam, de
ez edény függő, a tészta dagadni fog, illetve ügyeljünk arra, hogy bőséges legyen a víz mennyisége is)
amiket oldalankét 9-9 percig főzünk.
Közben ugyi meg kell fordítanunk őket,
ezért is fontos a nagy edény és a bő víz, segítségnek használjunk egy likacsos
szedőkanalt.
A még meleg, megfőtt knédliket
zsírral kenegessük le.
Amikor már egy picit hűlt, éles
késsel felszeleteljük.
Ez nem kis mennység, de
fagyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése