...de ismét vagyok.
Ennek örömére -gondoltam- valami jó kis sütit hozok Nektek.
Süti. Süti... Süti?
Pff, más nem jutott eszembe, csak a legjobb...
TÖMLŐS
POGÁCSA
Hozzávalók:
55 dkg
liszt
10 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg
élesztő
1 db tojás
(+kenés)
20 dkg sonkás tömlős sajt (2x10 dkg)
1 ek.
kristálycukor
só
Az élesztőt
langyos (kézmeleg), cukros tejben felfuttatjuk.
A vajat feldaraboljuk
beleszórjuk a lisztbe, megsózzuk és a tenyerünk közt szép egy állagúra morzsoljuk.
Ezután
hozzáadjuk a tojást, a sajtokat és a felfutott élesztőt.
Alapos,
gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, bedagasztjuk.
-Már
néhányszor említettem, hogy finom, lazák a kelt tésztáim, ezért gyúráskor a
kezünket lisztezzük (ha kell többször is) és ne tésztához adjuk a lisztet!-
Langyos
helyen duplájára kelesztjük a tésztánkat, majd kb.1 centis vastagságúra
kinyújtjuk, meghajtogatjuk, és ismét megkelesztjük. Ezt a műveletet legalább
kétszer ismételjük meg.
A tésztánkat
kinyújtjuk kb. 2 centisre a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, tepsibe
pakoljuk, a tetejét lekenjük felvert tojással.
-Díszítésként
megszórhatjuk különféle apró magvakkal (szezámmag, fekete szezámmag, lenmag, de
akár aprított tökmag is lehet.-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése