Mától viszont megfogadom hogy nem tökölök tovább vagy talán mégis 😉
Új bekezdés:
Az elmúlt években már említettem, hogy nagy öröm a kiskert még akkor is, ha nekem nincs illetve nem én művelem...
De a drága szomszéd nénik nem hagyják ám veszendőbe menni a -nagyon is bőségesen megtermelt javakat, hisz' ott a Csabi aki mindent elhasznál, ráadásul még szereti is, mondjuk Ő mindent szeret, néha még a rántott húst is 😁
A mostani hetek termésének köszönhetően a mai tehát jelen állapotban: 3 db tök-4cukkini-egy nagy adag zöldbab és még egy zacsi spenót fogja kitölteni az napi betevőmet és receptjeim java részétét.
TÖKLECSÓ 2.
Hozzávalók:
2 kg főzőtök
2 ek.
ételecet 10 %-os
25 dkg
paradicsom
2 fej
vöröshagyma
2 ger.
fokhagyma
25 dkg
főzőkolbász
5 dkg
lángolt kolbász
kömény (én
egész köményt használtam)
kapor
bors, só
4 adag
galuska
A tököt
meghámozzuk, a magrészét egy evőkanál segítségével eltávolítjuk, a húsát pedig egy
nagy tálba legyaluljuk vagy egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután egy
teáskanálnyi sóval meghintjük és két kanálnyi ecettel meglocsoljuk, majd
alaposan átforgatjuk és legalább 1 órán át pihentetjük.
A
vöröshagymát fél karikákra szeleteljük és egy kevéske zsiradékon üvegesre
sütjük, közben paradicsomot felkockázzuk.
Az üvegesre
sült hagymához hozzáadunk a paradicsomot, 2 gerezd zúzott fokhagymát, köménnyel
egy picike kaporral, (a kapor akár el is maradhat, de szerintem, aki nem „irtózik”
tőle, annak a megszokott tök íz kívánja a kaprot, viszont arra ügyeljük, hogy azért
ne adjunk tökfőzelék jelleget a lecsónknak) sóval és borssal ízesítve,
nagyjából 10 percig kis lángon rotyogtatjuk.
A kolbászokat
félkarikákra daraboljuk.
A legyalult tököt
a markunkkal alaposan kinyomkodjuk és a hagymás-paradicsomos alaphoz adjuk -itt
az elején egy egész kevéske vizet lottyinthatunk alá- 10 perc főzés után beleszórjuk
a kolbászokat is és készre, kívánt puhaságúra főzzük.
Forrón, szaftosan,
galuskával tálaljuk; tejfölt kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése