RAKOTT
CUKKINI
4-6 adag
Hozzávalók:
1 db 2kg-s
cukkini (vagy több kisebb😉)
0.5 dl
fehérborecet
1 tk. só
15 dkg rizs
1 kisebb
babérlevél
50 dkg darát
sertéshús
10 dkg bacon
1 fej
vöröshagyma
2 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
1 nagy p.
tejföl (450g) + a tálalás
fűszerpaprika
majoránna
kapor
bors, só
zsemlemorzsa
A cukkinit
hosszában félbevágjuk, a magrészét eltávolítjuk, a húsát pedig nagy lyukú
reszelőn lereszeljük, aztán egy teáskanál sóval és féldeci fehérborecettel
alaposan beforgatjuk, meggyömiszköljük és legalább egy éjszakán át pihentetjük.
Elkészítjük
a párolt rizst, amit egy kis darab babérlevéllel ízesítünk.
A
vöröshagymát, a bacont felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük majd hozzáadjuk a darált
húst.
Amikor a hús
elvesztette nyers színét -kicsit lepirult- megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadunk
két gerezd zúzott fokhagymát, meghintjük fűszerpaprikával, majoránnával és
kaporral fűszerezzük aztán vízzel felöntve, pörkölt módján jó 30 percig főzzük.
A paprikát
és a paradicsomot felkockázzuk, majd a darált húsos raguhoz adjuk és még egy 5-10
percig forraljuk, annyira, hogy csak egy kevés leve (a pörköltnél kevesebb)
maradjon, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kész rizst.
Egy 32
centis tepsit kiolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával, aztán egyenletesen
elosztjuk benne a cukkini felét, amit előzőleg alaposan kinyomkodtunk, hogy
minél kevesebb leve legyen, aztán megkenjük 4-5 kanál tejföllel.
Ezután
ráborítjuk a rizses-húsos ragut, szintén egységesen eloszlatjuk, majd a maradék
jól kinyomkodott cukkinivel befedjük.
Befejezésként
a maradék tejföllel vastagon lekenjük.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 40-50 perc alatt szépen egybesütjük.
Tálaláskor
plusz tejfölt kínálunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése