Pár hete amikor már kezdett eltelleni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől.
Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé.
EGYSZERŰ SPENÓTOS
RIZOTTÓ
ROPOGÓS
LAZACFALATOKKAL
Hozzávalók
25 dkg rizottó rizs
50 dkg friss
spenót
2-3 ger.
fokhagyma
2 dl
fehérbor
10 dkg
kemény sajt
40-50 dkg
lazacfilé
liszt
bors, só
A megtisztított
spenótot egy kevéske olívaolajon megfonnyasztjuk, az utolsó pillanatokban 2-3
gerezd zúzott fokhagymával és egy kis sóval ízesítjük.
A
megfonnyadt spenótot egy deszkára tesszük és egy éles késsel csapkodva durvára
aprítjuk.
A rizst egy
kanálnyi olívaolajon átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort, kiforraljuk, és felöntjük
annyi vízzel, ami épp ellepi, aztán „folyamatosan” kevergetve elfőzzük,
elforraljuk, és ismét… és ismét felöntjük, de midig csak annyi vízzel, ami épp
ellepi és elforraljuk.
Amikor kezd
puhulni, dagadni a rizs az aprított spenótot is belekeverjük és tovább főzzük.
A jó rizottó
krémesen szaftos (ezért kell kevergetni, felöntögetni stb.) de a rizs szemek
még haraphatóan pattanósak és nincsenek szétfőzve. -Őszintén megvallva és a séf szavaival élve, nekem
ez most egy picit túlment-
Amikor kész
a rizottónk, belereszeljük, hozzákeverjük a sajt felét ezzel is emeljük a krémességét,
szükség szerint sózzuk.
Közben a
lazacfilé egy nagyon éles késsel csíkokra vágjuk, megsózzuk, borozzuk, majd lisztbe
forgatjuk és forró olajban egy-két perc alatt ropogósra sütjük.
Tálaláskor a
rizottó tejére halmozzuk a lazacfalatokat és a maradék sajttal koronázzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése