A karaj vásárlásnál, én a hosszúkarajt (a karaj első, tarja utáni része, szaftosabb, puhább, finomabb- nekem) részesítem előnyben.
Aztán reggel, az is eszembe jött, hogy régen ettem kukoricakását.
Ahogy az étel készült, úgy alakult, hogy olaszos irányba vittem a húst illetve a szaftját; ezért polentának nevezetem el a köretet, amit most lazább, hígabb állagúra készítettem.
EGÉSZBEN SÜLT
SERTÉSKARAJ, OLASZOSAN
Hozzávalók:
1 kg sertés
hosszúkaraj
1 nagy fej
vöröshagyma
6 ger.
fokhagyma
20 dkg
sárgarépa
1 dl fehérbor (félédes)
1 dl fehérbor (félédes)
majoránna
fűszerpaprika
bors, só
1 dl víz
2 ek.
kapribogyó
30 dkg
kukoricadara
5 dkg
szeletelt mandula
1,5 dl víz
bors, só
A sütőt 180
fokra bemelegítjük.
A sertéskarajt
sóval, borssal, majoránnával és egy kevéske fűszerpaprikával alaposan
bedörzsöljük, bemasszírozzuk; majd egy kis tepsibe rakjuk, meglocsoljuk
olívaolajjal, és 1 deci vizet öntünk alá. A sárgarépát és a hagymákat
megtisztítjuk, felkarikázzuk, feldaraboljuk őket és a húsköré szórjuk.
Az
előmelegített sütőben, fóliával letakarva, kb. 2 órán át sütjük, az utolsó 20 percben,
a fóliát levéve picit rápirítunk, színt adunk neki. A megsült karajt, kivesszük
a tepsiből és tálalásig melegen tartjuk.
A hús alatt levő
szaftot, illetve az abban puhára sült répát és hagymát egy erősebb villa, vagy
burgonyanyomó segítségével „pépesítjük”, de aki simábban szeretné, az le is turmixolhatja,
bár szerintem, ha kicsit rusztikusabb, darabosabb, akkor izgalmasabb is.
Az így
kapott mártást egy kis edénybe borítjuk, kapribogyót adunk hozzá és felöntjük 1
deci félédes fehér borral, majd jól kiforraljuk.
A szeletelt
mandulát finoman megpörköljük. VIGYÁZZUNK ne égessük meg, és amikor elérte a
kívánt színt, borítsuk egy hideg tányérra, hogy ne piruljon tovább a serpenyő
melegétől.
A polentához
felforralunk, 1,5 liter vizet sóval és borssal ízesítjük, folyamatosan
kavargatva beleszórjuk a kukoricadarát és mandulát. Kis lángon, kevergetve!!!
kb. 12-15 percig pufogtatva főzzük, amikor elkészült, 2-3 evőkanálnyi olívaolajat
kavarunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése