Gondoltam egyet, mert (viszonylag) szép idő van és el kéne menni pecázni!
Tovább már nem is nagyon gondolkodtam (minek)... pár perc és máris az egyik Market befagyott tavánál voltam; hamar-gyorsan félrehúztam a lékelzárót, bedobtam a mély vízbe az ötágú horgomat, amire nem más, mint egy meglepően finom alaszkai (ez volt rátetoválva) tőkehal filé akadt.
Gondoltam kirántom; otthon is.
Aztán gondoltam egyet, hogy jó lenne mellé valami kis saláta.
Leugrottam a kertbe és... (na jó, úgy mentem le a lépcsőn) ...szóval, ráleltem egy mutáns cukkinire; kicsit izgultam, hogy befér-e az ajtón, de szerencsére befért...
SAJTOS-TEJFÖLÖS CUKKINISALÁTA
ÉS
TŐKEHALFILÉ TÖKMAGOS BUNDÁBAN
Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 p. tejföl (175g)
1 db. natúr tömlős sajt (100g)
2 ger. fokhagyma
3-4 ek olívaolaj
petrezselyem zöldje
bors, só
Már többször jeleztem, hogy amikor cukkiniről írok, akkor a tényleges, felhasznált mennyiséget írom, tehát, ha pucolva, ha magozva, akkor az a tiszta súly!
A cukinit kb.:1×1 centis kockákra vágjuk és forrásban levő sós vízben 5 percig főzzük, blansírozzuk, majd azonnal, teljesen lehűtjük (ezt a szakma úgy tanítja, hogy jeges vízben).
Az én cukkinim nagy és „öregedő” volt, kisebb daraboknál a főzési idő, lecsökkenhet 3 percre is, ezt egyébként a cukkini színén is lehet látni, enyhe „zöldessé” változik.
A cukkinit célszerű megkóstolni és szükség esetén sózni.
A tejfölt és a sajtot összekeverjük, sóval, borssal, és a zúzott fokhagymával ízesítve, valamint a olívaolajjal lazítva és aprított petrezselyemzölddel frissítve, a kihűlt cukkinivel alaposan átforgatjuk. Hűtőben jól lehűtve kínáljuk.
Mellé, lényegében, a hagyományos módon készült rántott halat tálalunk, aminek a panírjába (a zsemlemorzsába) durvára aprított tökmagot keverünk; a filéket pedig sóval, borssal és őrölt rozmaringgal ízesítjük, de pár csepp citromlevet is elbír, ha már egyszer halról beszélünk ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése