Már egy ízben, használtam a hajdina-meggy párosítást, nekem bejött; gondoltam kipróbálom élesben is.
A elmúlt hétvége remek alkalomnak bizonyul, erre a feladatra... és mit ne mondjak, az újonnan nyílt melóhelyem vendégei, maximálisan meg voltak elégedve, sőt a receptet is elkérték, ami akkor csak a fejemben volt meg, azt meg ugyi nem akartam oda adni, hisz' akkor most nagyon hülyén néznék ki.
Úgyhogy ezen bejegyzéssel közkinccsé teszem eme remekművet ;)
JOGHURTOS-HAJDINAPITE,
VÖRÖSBOROS MEGGYEL
Hozzávalók:
20 dkg hajdinaliszt
15 dkg porcukor
1 p. 175g-os natúr joghurt
2 db tojás
3 ek. étolaj
1/2 cs. sütőpor (6g)
1 cs. vaníliás cukor
2 ek.kristálycukor
1 ü. meggy befőtt (n.680g)
1,5 dl vörösbor
1 ek. étkezési keményítő
8-10 db szegfűszeg
1 rudacska egész fahéj
Ez kérem egy bonyolult recept!
A joghurtot összekeverjük a tojásokkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A hajdinalisztbe belekeverjük a sütőport és szépen összedolgozzuk a joghurtos résszel, majd belekeverjük az étolajat is.
Egy 30,5×11,5×6.8 centis (ez az átlagos méret, de így pontos ;) ) sütőformát (püspök kenyér vagy pástétomforma) sütőpapírral kibélelünk és a tésztát beleöntjük, eligazgatjuk.
170 (180) fokon, 35-40 perc alatt szépen megsütjük.
Két evőkanál kristálycukrot megkaramellizálunk, felöntjük a vörösborral, szegfűszeggel és a fahéjjal ízesítve felforraljuk, majd hozzáadjuk a befőtt levét.
5 percig főzzük, finoman forraljuk és keményítővel besűrítjük.
Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a meggyet; jól lehűtve a pite mellé kínáljuk.
(A befőtt édességétől függően (saját ízlés szerint), kevesebb kristálycukrot is használhatunk. Illetve hajdinaliszt is többféle minőségben kapható, ezáltal a pite színe (sötétebb, világosabb), és állaga (tömörebb, lazább) lehet, de ez, az élvezeti értékét nem befolyásolja.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése