TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. május 27., szerda

Mönü 3. azaz Szükség az ismétlés annnya

A soron következő mönünben, a nálam tartott Szakácsmustra alkalmával készített, Frank Júlia konyhájából kikerült Currys burgonyát is figyelmetekbe ajánlom, amit azóta már többször elkészítettem, pedig nem is volt olyan régen :)












RIZSLEVES, FINOM ZÖLDSÉGEKKEL 
Hozzávalók:
10-12 dkg  rizs
20 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma 
2 szál szárzeller 
2 ger. fokhagyma 
2 db babérlevél 
2 ek. fehérborecet 
2 ek. liszt
fűszerpaprika 
tárkony 

A sárgarépát félkarikákra vágjuk, a vöröshagymát vékony csíkokra (fél vagy negyed karika) szeljük, a szárzellert pedig kissé ferdén fél centisre daraboljuk.
Zsiradékot hevítünk és a répát, hagymát, zellert egyszerre megfuttatjuk rajt. 
Ezután hozzákeverjük a rizst, babérlevéllel, tárkonnyal fűszerezzük és meghintjük fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk zúzott fokhagymát és felöntjük kb.:1,2 liter vízzel. 
A rizst, a zöldségeket puhára főzzük, a lisztből zsemleszínű rántást készítünk és a levesünket berántjuk.  
Az utolsó percben a borecettel megbolondítjuk.










FRANK JÚLIA CURRYS BURGONYÁJA
  MÉZES-CHILIS CSIREKSZÁRNNYAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 db főtt tojás 
2 p. kefi
1 nagy fej vöröshagyma
curry por
bors, só
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és roppanós puhára főzzük.
A vöröshagymát felkockázzuk, forró olajon üvegesre pirítjuk.
A kefirt a pirított hagymával, curry porral, borssal és sóval összekeverjük.
A tojásokat felkockázzuk.
Egy kis tepsit vékonyan kiolajozunk, beleszórjuk a burgonyát, a tojást, a tetejét pedig meglocsoljuk a hagymás-currys kefirrel, majd forró sütőben szépen összesütjük.

A csirkeszárnyakat megsóztam, köménnyel és chili pehellyel megszórtam, tepsibe raktam, egy-két kanál mézzel megcsepegtettem, fólia alatt puhára sütöttem, az utolsó 10 percben meghintettem szezámmaggal és fólia nélkül rápirítottam.
Tálaláskor feltétlen adjunk hozzá citromkarikát, mert azzal ügyesen ellehet takarni a picit „jobban” megsült szárnyvégeket ;)
















JOGHURTOS AMERIKAI PALACSINTA, 
   MANDULÁVAL ÉS MÉZES-KÖRTÉVEL
Hozzávalók:
25 dkg liszt 
2 db tojás
1 p. natúr joghurt (150g)
1,5 dl tej
5 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
5 dkg szeletelt mandula + tálalás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
3 db körte
3 ek. méz
fahéj   
porcukor

A tojásokat, a joghurtot, a tejet  összekavarjuk; beleszórjuk a sütőpor, a cukrot, a vaníliáscukrot, a mandulát, egy csipet sót, valamint a lisztet és ezekkel is elkavarjuk. A vajat felolvasztjuk és alaposan hozzákeverjük a tésztához. Kb.: 5 percig pihentetjük.
Egy vajjal nagyon vékonyan megkent serpenyőben, evőkanálnyi mennyiségenként, kis korongokat formázva lassan megsütjük őket mindkét oldalukról.
A körtéket felkockázzuk és pár perc alatt a mézen megpároljuk, fahéjjal ízesítjük.
Tálaláskor a körtés ragut a palacsintákra halmozzuk, mandulával és egy kevéske porcukorral meghintjük.
! A tészta magában nem „annyira édes” de nem cukrozzuk túl, hisz' a ragu is édes lesz!
Csak 1 ötlet: Ha szaftosabb dolgokat szeretjük a körte párolásakor egy kis tejszínt is adhatunk hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése