A soron következő mönünben, a nálam tartott Szakácsmustra alkalmával készített, Frank Júlia konyhájából kikerült Currys burgonyát is figyelmetekbe ajánlom, amit azóta már többször elkészítettem, pedig nem is volt olyan régen :)
RIZSLEVES, FINOM ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
10-12 dkg rizs
20 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál szárzeller
2 ger. fokhagyma
2 db babérlevél
2 ek. fehérborecet
2 ek. liszt
fűszerpaprika
tárkony
só
Hozzávalók:
10-12 dkg rizs
20 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál szárzeller
2 ger. fokhagyma
2 db babérlevél
2 ek. fehérborecet
2 ek. liszt
fűszerpaprika
tárkony
só
A sárgarépát félkarikákra vágjuk, a vöröshagymát vékony csíkokra (fél vagy negyed karika) szeljük, a szárzellert pedig kissé ferdén fél centisre daraboljuk.
Zsiradékot hevítünk és a répát, hagymát, zellert egyszerre megfuttatjuk rajt.
Ezután hozzákeverjük a rizst, babérlevéllel, tárkonnyal fűszerezzük és meghintjük fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk zúzott fokhagymát és felöntjük kb.:1,2 liter vízzel.
A rizst, a zöldségeket puhára főzzük, a lisztből zsemleszínű rántást készítünk és a levesünket berántjuk.
Az utolsó percben a borecettel megbolondítjuk.
FRANK JÚLIA CURRYS BURGONYÁJA
MÉZES-CHILIS CSIREKSZÁRNNYAL
MÉZES-CHILIS CSIREKSZÁRNNYAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 db főtt tojás
2 p. kefir
1 nagy fej vöröshagyma
curry por
bors, só
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és roppanós puhára főzzük.
A vöröshagymát felkockázzuk, forró olajon üvegesre pirítjuk.A kefirt a pirított hagymával, curry porral, borssal és sóval összekeverjük.
A tojásokat felkockázzuk.
Egy kis tepsit vékonyan kiolajozunk, beleszórjuk a burgonyát, a tojást, a tetejét pedig meglocsoljuk a hagymás-currys kefirrel, majd forró sütőben szépen összesütjük.
A csirkeszárnyakat megsóztam, köménnyel és chili pehellyel megszórtam, tepsibe raktam, egy-két kanál mézzel megcsepegtettem, fólia alatt puhára sütöttem, az utolsó 10 percben meghintettem szezámmaggal és fólia nélkül rápirítottam.
Tálaláskor feltétlen adjunk hozzá citromkarikát, mert azzal ügyesen ellehet takarni a picit „jobban” megsült szárnyvégeket ;)
JOGHURTOS AMERIKAI PALACSINTA,
MANDULÁVAL ÉS MÉZES-KÖRTÉVEL
Hozzávalók:25 dkg liszt
2 db tojás
1 p. natúr joghurt (150g)
1,5 dl tej
5 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
5 dkg szeletelt mandula + tálalás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
3 db körte
3 ek. méz
fahéj
porcukor
só
A tojásokat, a joghurtot, a tejet összekavarjuk; beleszórjuk a sütőpor, a cukrot, a vaníliáscukrot, a mandulát, egy csipet sót, valamint a lisztet és ezekkel is elkavarjuk. A vajat felolvasztjuk és alaposan hozzákeverjük a tésztához. Kb.: 5 percig pihentetjük.
Egy vajjal nagyon vékonyan megkent serpenyőben, evőkanálnyi mennyiségenként, kis korongokat formázva lassan megsütjük őket mindkét oldalukról.
A körtéket felkockázzuk és pár perc alatt a mézen megpároljuk, fahéjjal ízesítjük.
Tálaláskor a körtés ragut a palacsintákra halmozzuk, mandulával és egy kevéske porcukorral meghintjük.
! A tészta magában nem „annyira édes” de nem cukrozzuk túl, hisz' a ragu is édes lesz!
Csak 1 ötlet: Ha szaftosabb dolgokat szeretjük a körte párolásakor egy kis tejszínt is adhatunk hoz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése