Az ötlet, kicsit egy olasz levestől és kicsit a Márton-napi libacombomból eredeztethető.
Azt talán mondanom sem kell, hogy tiszta szívembből ajánlom mindenkinek.
GESZTENYÉS BABLEVES,
ZSÁLYÁVAL ÉS VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók:
30 dkg csótánybab (géber-, négerbab)
20 dkg szelíd gesztenye
4 ger. fokhagyma
1,5 dl tejszín
1 dl vörösbor
2 ek. liszt
1 ek. méz
1 mk. őrölt gyömbér
zsálya (morzsolt)
só
A babot egy éjszakányi időre beáztatjuk, majd a fokhagymákkal együtt feltesszük főni, zsályával és sóval ízesítjük. (Kb.:2 liter víz)
A gesztenyét megfőzzük, megpucoljuk és durván összedaraboljuk, összetörjük.
Amikor a bab már szépen megpuhult, kihalásszuk belőle a fokhagymákat, beleöntjük a bort, hozzáadjuk az egy evőkanál mézet és a mokkáskanálnyi gyömbért, valamint a gesztenye darabkákat és jól kiforraljuk.
A fokhagymákat egy villa segítségével pépesítjük (szétnyomkodjuk), hozzáadjuk a lisztet és tejszínnel habarást készítünk. A levesünket besűrítjük (hőkiegyenlítés!!!), utóízesítjük és készre főzzük.
Csak 1 jó tanács: a szárított zsályát a tenyeremben még egy kicsit megszoktam morzsolni és a szár részeket (amit lehet) kiszórom belőle.
Ez aztán a különleges nedű, testet-lelket melengető! :)
VálaszTörlés