TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. november 4., hétfő

Már az elején és utána az elejéből

Egy igaz jó hangulatú, baráti, szeri-szeri találka mivel is kezdődhetne jobban...!?
-Hoztam neked egy nyuszit.
- :) hmm, nyami.












KAPROS NYÚLAPRÓLÉK LEVES,
        PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS KRUMPLIGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1 nyúl eleje (lapockával)
1 p. tejföl
1 szál póréhagyma
4 ger. fokhagyma
5 szem szegfűbors
1 tk. mustármag
1/2 citrom
3 ek. liszt
egész bors
fűszerpaprika
friss kapor

A gombóchoz:
50 dkg burgonya
15 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1 db tojás
bors, só
friss kapor
A nyúlhúst (csontosan) feldaraboljuk és bő 2(+)liter hideg, sós vízben feltesszük főzni, ha nagyon elfőné a levét, akkor pótoljuk. Az első forrás után lehabozzuk és legyengítjük alatta a tüzet. Befűszerezzük egész borssal, 5-6 szem szegfűborssal, a mustár maggal, a fél citrommal (héjastól) valamint a fokhagymával és a tetejére szórunk kb. egy gyenge teáskanál fűszerpaprikát (nem keverjük meg), lassú tűzön puhára főzzük a húst (évjárattól függően akár 2,5 óra is lehet, mint egy igazi, jó húsleves).
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, majd burgonyanyomón átpasszírozzuk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, aprított kaporral ízesítjük és összegyúrjuk a burgonyával (ölég laza, tapadós tészta ez; de ne nagyon adjunk hozzá több lisztet, és mindig végezzük próba főzést). Meg-megnedvesített kézzel 2 cm golyókat formálunk belőle és forrásban lévő sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük.
Amikor a hús megpuhult a levest leszűrjük.
A póréhagymát felkockázzuk és egy kevéske vajon, pillanatok alatt megfonnyasztjuk, megszórjuk a liszttel, hozzáöntünk egy pohár hideg vizet, elkavarjuk, aztán felöntjük a leszűrt levessel. Felforraljuk, szükség szerint sózzuk és egy jó adag aprított kaporral ízesítjük. 
A tejfölt néhány kanál meleg levessel kikavarjuk (hőkiegyenlítés!) és belekeverjük a levesbe; de akár külön kínálhatjuk mellé és mindenki saját kedvére adagolhatja.
A hússal is hasonlóan járunk el; külön vagy a levesben tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet. Annak ellenére, hogy imádom a nyúlhúst, még sosem jutott eszembe levest főzni belőle. Itt az ideje! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság, hogy kicsikét engem is az időprés nyomott, de egyáltalán nem bántam meg. SŐT!!!

      Törlés