Alapból szeretem az uborkát és mindent ami uborkából, uborkával készül.
Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség.
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.
Éhgyomorra fogyasztva az uborkalének étvágyjavító hatása ismeretes.
Magas víztartalma mellett, A1-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalmaz, de jelentős mennyiségben fellelhető benne a magnézium, nátrium, kálium (vízhajtó), kalcium, foszfor és a vas is.
Víztartalma 96%, kalóriaszegény (10 dkg/ 15 kcal) többek közt ezért is kiváló a diétás menü részeként.
Rostjai könnyebben emészthetőek, ha fogyasztás előtt kicsikét lesózzuk.
Ma már léteznek olyan kutatások amelyek szerint a legtöbb értéke a héjában illetve közvetlen a héj alatti részében van (mint sok más zöldségnek és gyümölcsnek), ezért nem érdemes az uborka héját lehámozni.
GYÖMBÉRES UBORKASALÁTA,
PIRÍTOTT SZEZÁMMAGGAL
Hozzávalók:
60-80 dkg saláta uborka
2 db lilahagyma
2 p. kefir (1/150g)
1 darabka gyömbér (kb.:2-3cm)
2 tk. kristálycukor
2 ek. olívaolaj
bors, só
A kefireket egy tálkába borítjuk majd megtisztítjuk és belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk az olajat, sózzuk, borsozzuk és kristálycukorral ízesítjük, jól elkeverjük.
Az uborkát és a lilahagymát felkockázzuk és alaposan beleforgatjuk az öntetbe.
Jól lehűtjük és tálaláskor szárazon pirított szezámmaggal meghintjük.
Ebben a nagy melegben, jó hidegen, szerintem üdítő, önálló saliként is megállja a helyét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése