TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. augusztus 5., hétfő

Saláták uborkából 1.

Alapból szeretem az uborkát és mindent ami uborkából, uborkával készül.
Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség.
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.
Éhgyomorra fogyasztva az  uborkalének étvágyjavító hatása ismeretes.
Magas víztartalma mellett,  A1-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalmaz, de jelentős mennyiségben fellelhető benne a magnézium, nátrium, kálium (vízhajtó), kalcium, foszfor és a vas is. 
Víztartalma 96%, kalóriaszegény (10 dkg/ 15 kcal) többek közt ezért is kiváló a diétás menü részeként.
Rostjai könnyebben emészthetőek, ha fogyasztás előtt kicsikét lesózzuk.
Ma már léteznek olyan kutatások amelyek szerint a legtöbb értéke a héjában illetve közvetlen a héj alatti részében van (mint sok más zöldségnek és gyümölcsnek), ezért nem érdemes az uborka héját lehámozni.














GYÖMBÉRES UBORKASALÁTA, 
         PIRÍTOTT SZEZÁMMAGGAL
Hozzávalók:
60-80 dkg saláta uborka
2 db lilahagyma
2 p. kefir (1/150g)
1 darabka gyömbér (kb.:2-3cm) 
2 tk. kristálycukor
2 ek. olívaolaj
bors, só
A kefireket egy tálkába borítjuk majd megtisztítjuk és belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk az olajat, sózzuk, borsozzuk és kristálycukorral ízesítjük, jól elkeverjük.
Az uborkát és a lilahagymát felkockázzuk és alaposan beleforgatjuk az öntetbe.
Jól lehűtjük és tálaláskor szárazon pirított szezámmaggal meghintjük. 
Ebben a nagy melegben, jó hidegen, szerintem üdítő, önálló saliként is megállja a helyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése