TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. március 30., szerda

Meg ne bolondulj, ... már megint

Igazából, Április 1. a Bolondok napja eredetét nagyon nehéz kideríteni, több variáció is létezik; 1-2 megosztok veletek.
1.: XV. század Párizs, Notre-Dame, a toronyőr, Quasimodot ezen a napon választották a Bolondok Királyává
2.: Egy régebbi eredet, Gurhnát-fennsík, II.Lappert (a szórakozott) Király, Bharomész uralkodó hadat üzen a a szomszédos, Okhoss Birodalomnak, a csata napját Április elsejére jelöli ki. Igen ám, de azon a Április elsején, csodálatosan sütött a nap, rég nem látott szép idő volt. Ezért a Király azt mondta: -Ilyen fantasztikusan szép napon, tilos harcolni; ez a idő többet érdemel. M
ajd némi bor társaságában, elküldte a katonáit pihenni. Természetesen a Okhoss csapatok lerohanták a pihenő Bharomészeket. 

Ez volt II.Lappert első és utolsó "csatája".
3.: És egy a közel múltból, Aglája Petorvka Ganaji, Brán-Orosz kutatónő egy nap azzal állított be a Tudományos Akadémiához, hogy megalkotta, illetve tud ivóvizet előállítani Sósav és Higany segítségével. Az Akadémia, természetesen nem vette komolyan a kutatónőt, sőt néhányan kuncogtak is rajta. Agljája ekkor nem titkolva sértettségét, gúnyos hangon azt mondta:-Tisztelt Nagyokosok, ha ez Önöket nem érdekli, akkor Önök bolondok és becsapta az ajtót. 

A kutatónőt azóta nem látta senki, és többet nem is tudunk róla. A Nagyokosok ezt a napot, Április elsejét, egymás ugratásával töltik, emléket állítva az akkor, és csak egyszer felvillanó Aglájának.
Hát, ilyen meg efféle történetek járnak közszájon Április elsejével kapcsolatban. Én azt mondom, mindenki válassza a magának tetszőt, vagy találjon ki hasonlókat, mint ahogy én tettem.



TRÉFA KOCKA (BOLONDOK SÜTIJE)
Hozzávalók:
a piskótához:
4 db tojás
3 csapott ek. cukor
4 ek liszt
1/2 dl tej
sütőpor
ételízesítő
bazsalikom

a töltelékhez:
3 db csirke comb (kb.: 60 dkg)
1 kis dob. paradicsompüré (70g)
1/2 fej hagyma
2 ger. fokhagyma
1 szál babérlevél
liszt, só

a krémhez:
10 dkg margarin
2 púpos ek. liszt
1 dl tejszín
1 dl tej
szerecsendió
bazsalikom
ételízesítő
bors
5 dkg szezámmag

Az apróra vágott hagymát, margarinon üvegesre pirítjuk, rátesszük a combokat, a zúzott fokhagymát és befűszerezzük. Felöntjük 1/2 liter vízzel, fedő alatt készre pároljuk (mint a pörköltnél). A főzés végére, gyenge 1 dl. lének kell alatta maradni. A combokat kivesszük, kicsontozzuk és ledaráljuk. A maradék levébe belerakunk egy kis doboz paradicsompürét; visszarakjuk a tűzre és egy kanál liszt, meg pontosan egy kis paradicsompürés doboznyi vízből készült keverékkel behabarjuk. Jól kiforraljuk és a darált húshoz öntjük, alaposan összekavarjuk.

A tojásokat szétválasztjuk; a sárgákat, a tejel, a lisztel, sütőporral egy csapott evőkanál cukorral és ételízesítővel szép simára keverjük, bazsalikommal ízesítjük. A fehérjéből a maradék két csapott kanál cukorral kemény habot verünk. A habhoz hozzákeverjük a tojásos, lisztes masszát, vigyázva, hogy a habot ne törjük össze. Sütőpapírral kibélelt tepsiben (kb.: 25 x 18) meg sütjük.
A margarint egy edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkavargatjuk, vigyázzunk, hogy a liszt meg ne égjen. Amikor szépen felhabzik hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, összeforraljuk. Ez a "besamel" krém nagyon sűrű lesz és nagyon zsíros, de ez nem baj mert hidegen nem zavaró. Fűszerezzünk bazsalikommal, szerecsendióval és ételízesítővel, majd jól összekeverjük.
A piskóta lapra egyenletesen rákenjük a húsos tölteléket, ha szükséges egy kis ideig hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a tölteléknek legyen tartása. Amikor a töltelék "beállt", szépen rákenjük a még meleg ill. langyos (így könnyebb elkenni) besamel krémet, a tetejét pirított szezámmaggal díszítjük.

Rezzenéstelen, komoly arccal kínáljuk vendégeinknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése