TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. március 18., péntek

Ez nem kamuban sült !

Vajon létezik-e a földön olyan ember aki nem szereti a pogácsát?
Szerencsére a mai világban ölég szépen elterjedtek a pogi bárok és a mini pékségek, melyek hatalmas választékban kínálják a változatosnál, változatosabb pogácsákat és apró süteményeket. A klasszikus sajtos, tepertős, burgonyás, vajas pogik mellett megjelentek a káposztás, túrós, fetás és a különböző magvas remekek is. Ki tudja hány féle-fajta képpen készítik ezt az ősidők óta népszerű kenyér félét. Igen kenyér, hisz' feltehetőleg a parázson illetve a tűz szélénél sült lapos, kerek kenyerek lehettek a mostani pogácsák elődjei. Misem bizonyítja ezt jobban, minthogy az olaszoknál létezik egy lapos fűszeres kenyér fajta, aminek a neve, nem más mint focaccia (fokáccsá). Ez meg ugye, már majdnem....
Így vagy úgy, ami biztos és állandó az pedig a
z, hogy, a pogácsa kerek és finom! Az, hogy éppen kelt, omlós, vagy leveles szinte mindegy, lényeg a lényeg, saját készítésű legyen! Itt jegyzem meg manapság már egész jó minőségű, fagyasztott, leveles tésztákat lehet vásárolni, akár ebből is ügyeskedhetünk. Igen, valóban kell egy kis gyakorlat a pogi készítéshez, épp ezért kezdjünk el gyakorolni és a nyári bulikban már a saját készítésű pogácsánk lesz a sztárvendég.

Ne csüggedjünk el a kezdeti nehézségektől vagy, ha nem úgy sikerül mint szeretnénk. A következő sokkal jobb lesz.



KÖNNYŰ, FŰSZERES POGÁCSA (magyaros)
Hozzávalók:
50 dkg liszt + szórás
25 dkg margarin
1/2 fej vöröshagyma
1 p. kefir (150 g.)
3 dkg élesztő
1 db tojás + kenés
1 dl víz
fűszerpaprika
őrölt és egész kömény
durvára őrölt bors, só

Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros vízben. A hagymát szép apróra vágjuk (amilyen apróra csak tudjuk) és egy kevés forró olajban megpirítjuk, majd leszűrjük illetve kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta. A kefirhez hozzá adjuk a tojást és a hagymát. A lisztet megsózzuk, belekeverünk kettő teáskanál fűszerpaprikát (én, csípőset használok), borsozzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Az így kapott fűszeres liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a kefirt és beledaraboljuk-forgácsoljuk a még kemény margarint. Határozott mozdulatokkal, gyorsan összegyúrjuk a tésztánkat. Nem szabad túl sokáig gyúrni, mert a kezünk melegétől a margarin nagyon felolvadhat, az meg most nem kéne... A tésztánkat langyos helyen minimum egy fél órát kelesztjük, majd kinyújtjuk és a hagymából maradt olajjal vékonyan megkenjük a felületét, meghajtogatjuk és még egy negyvenöt percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tészta kinyújtjuk, kiszaggatjuk a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk egész köménnyel, sütőben vagy, ha van otthon kemencében megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése