Ahány ház annyi szokás, ez lényegében mindenre igaz; és ha igaz akkor miért lenne kivétel a vadpörkölt?!
Ennyi. Én így készítem.
Bocsesz! ez most jut eszembe, felmerült a kérdés, nem egyszer, mit jelent az amikor azt írom, hogy pörkölt módján főzzük, ez kérem,nem más mint ...és ezt egy szakmai oldalról másoltam... a: Szakaszos párolás: Az alapanyagot lepirítjuk, kevés alaplével, vagy vízzel felöntjük, majd elpárologtatjuk. Ezt addig ismételjük, amíg a kívánt alapanyag a kívánt puhaságot eléri.
VADDISZNÓPÖRKÖLT,
BORÓKÁVAL
ÉS ZELLERES TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
1 kg vaddisznó
pörkölthús (apróhús, comb, lapocka…)
10 dkg
kolozsvári szalonna
2 fej
vöröshagyma
3 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
12-15 szem
borókabogyó
1 ek. mustár
fűszerpaprika
őrölt kömény
kakukkfű
majoránna
só
sertészsír
20-25 dkg
tarhonya
2 szál
szárzeller
½ fej vöröshagyma
só
(fűszerpaprika)
A húst felkockázzuk.
A
vöröshagymát, a szalonnát felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük, aztán
hozzáadjuk a húskockákat. Amikor a hús elveszti nyers színét, belekeverjük az
idő közben felaprított paprikát, paradicsomot és fokhagymát; néhány percig pirítjuk,
befűszerezzük, a borókabogyót összezúzva (mozsárban vagy a késlapjával) adjuk hozzá,
megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
Pörkölt
módján főzzük, amikor a hús már jó félig megpuhult, belekeverjük a mustárt,
egyet rottyantunk rajt, majd legyengítjük alatta a tüzet, a tetejére hintjük a
fűszerpaprikát, 2-3 percig hagyjuk, hogy a paprika beleivódjon a szaftba, aztán
elkeverjük, és készre főzzük.
Közben a
szokásos módon elkészítjük a tarhonyát, azzal a kis különbséggel, hogy már a
pirításkor, kockára vágott szárzellert adunk hozzá, illetve én a felöntés előtt
egy egész kevés fűszerpaprikát is szoktam hinteni rá, de ez természetesen szabadon
választott.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése