Az igaz történet, úgy hangzik, hogy valamikor régebben, volt egy kis gombapaprikás maradék, és el kellett használni, vagy kidobni.
Nem dobtam ki.
Ez most a napokban eszembe jutott, de "sajna" nem volt maradékom... ezért... na de mindegy is...
Ez most a napokban eszembe jutott, de "sajna" nem volt maradékom... ezért... na de mindegy is...
BAKONYI SERTÉSRAGU LEVES
Hozzávalók:
25-30 dkg sertéshús
20 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 p. tejföl
liszt
babérlevél
fűszerpaprika
őrölt kömény
bors, só
apró levestészta
A húst kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd rádobjuk a húst.
Amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk a közben felkockázott gombát és paprikát; sózzuk, borsozzuk, köménnyel, babérlevéllel és zúzott fokhagymával ízesítjük. Meghintjük fűszerpaprikával, elkavarjuk és vízzel felöntve puhára főzzük (az elején kb. fél óráig pörkölt módján főzzük); befejezésként, lisztből és tejfölből habarást készítünk és a levesünket besűrítjük, külön vagy magában a levesben főtt apró levestésztával kínáljuk.
(Egészentejsen véletlenül, ha akadna egy ici-pici erdei gomba otthon, akár szárított formában bátran használjuk, hisz a "bakonyi" elnevezés valamikor azt jelentette, hogy a Bakonyban termő, fellelhető gombákból készült az adott étel; mára ez már, -fogjuk rá-, megbocsájtható módon "felhígult" és sima bóti gombából is pompás "bakonyi" ételek készíthetők.
Igaz ami igaz, én így tettem, de azért pottyant bele egy kis szárított finomság.)
Amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk a közben felkockázott gombát és paprikát; sózzuk, borsozzuk, köménnyel, babérlevéllel és zúzott fokhagymával ízesítjük. Meghintjük fűszerpaprikával, elkavarjuk és vízzel felöntve puhára főzzük (az elején kb. fél óráig pörkölt módján főzzük); befejezésként, lisztből és tejfölből habarást készítünk és a levesünket besűrítjük, külön vagy magában a levesben főtt apró levestésztával kínáljuk.
(Egészentejsen véletlenül, ha akadna egy ici-pici erdei gomba otthon, akár szárított formában bátran használjuk, hisz a "bakonyi" elnevezés valamikor azt jelentette, hogy a Bakonyban termő, fellelhető gombákból készült az adott étel; mára ez már, -fogjuk rá-, megbocsájtható módon "felhígult" és sima bóti gombából is pompás "bakonyi" ételek készíthetők.
Igaz ami igaz, én így tettem, de azért pottyant bele egy kis szárított finomság.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése