TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. szeptember 12., hétfő

Alma és piskóta avagy Fordítva is igaz

Csak egy kis fantázia, és semmi más.
Semmi más, csak egy kis fantázia.














FORDÍTOTT ALMÁS-MÁKOS PISKÓTA
Hozzávalók:
4 db tojás
10 dkg kristálycukor +2 ek.
10 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
3 ek. étolaj
50 dkg alma
2 ek. darált mák
őrölt fahéj
vaj
barack lekvár a tálaláshoz
A almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
Egy 32 centi tepsit kibélelünk sütőpapírral, és papírt, alaposan megkenjük vajjal, ez a vajas ízen kívül azért is ajánlatos elvégezni, hogy majd a kifordításnál könnyebb dolgunk legyen.  
Az almát egyenletesen beleszórjuk a tepsibe, picikét le is nyomkodhatjuk a kezünkkel, hogy "tömörödjön", majd meghintjük a mákkal és a + 2ek. kristálycukorral illetve fahéjjal.










A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket, a cukorral, sűrű, fényes habbá verjük, aztán finoman hozzákeverjük a sárgákat és az olajat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és óvatosan beleforgatjuk a tojásos részbe.
Az így kapott tésztát ráöntjük az almára, gyengén megrázzuk, megmozgatjuk, hogy a tészta valamennyire az alma közé kerüljön, és a piskótákhoz hasonlatos módon előmelegített sütőben szépen megsütjük.
Amikor a piskótánk már teljesen kihűlt, egy kevés (minimális) lisztet hintünk a tetejére és egy kenőtollal (ecsettel) vagy a kezünkkel eloszlatjuk rajt, ezzel kitudjuk küszöbölni azt, hogy a tésztateteje, pontosabban az alja, letapadjon a tálcára; (de ha egy cseppet le is tapadna az sem von le sokat a süti élvezeti értékéből). 
Ezután egy tálcát rárakunk a tepsire, határozott, biztos kézzel megfogjuk, "összeszorítjuk" és hipp-hopp átfordítjuk az egészet; aztán a tepsit leemeljük, a sütőpapírt, óvatosan lefejtjük róla és egy jó éles késsel felszeleteljük.
Tálaláskor kimondottan jól passzol mellé, egy kis rummal kikevert baracklekvár. 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése