Na kérem, akkor megint bárány, de most a tüdeje ;)
Szintén semmi extra, csak egy picit talán máshogy.
TÁRKONYOS BÁRÁNYTÜDŐ LEVES
Hozzávalók:
1 db bárány tüdő
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem gyökér
2 fej vöröshagyma
1 p. tejföl
liszt
ő. kömény
bors, só
a főzéshez:
4 ger. fokhagyma
2 db babérlevél
8-10 szem szegfűbors
1/2 citrom
só
A jól megmosott tüdőt a fűszerekkel, durvára darabolt fokhagymával és a gerezdekre vágott citrommal megfőzzük.
Amikor a tüdő „puhára” főtt, kivesszük a léből, kihűtjük és felcsíkozzuk.
(A főzővizet leszűrjük, és ki-ki ízlés szerinti mennyiségben, használhatja a leves főzéséhez is; én kb. harmad résszel készítem, de el is hagyható.)
A hagymát félkarikára, a zöldségeket pedig csíkokra vágjuk, majd együtt, egy kevéske zsiradékon, megpároljuk.
Aztán hozzáadjuk a tüdőt, felöntjük a vízzel (és a főzőlével) 5-10 perc alatt összerottyantjuk, tárkonnyal, köménnyel ízesítjük, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
A végén tejfölös habarással kicsit besűrítjük, készre főzzük.
Én most kihagytam, de egy finom kis zsemlegombóccal kiegészítve, pompás. önálló étel is lehet... sőt... ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése