Egyszerű, de talán mégis meglepő a mai ebédem, mert bártran használtam (előítélet és fentartás nélkül) olyan dolgokat amit talán nem így, nem ebben a formában szoktunk meg.
Itt van például a mustármag, amit már Hippokratész korában is szeretettel használtak, illetve ismerték az egészségre hasznos hatásait.
Többek közt ajánlatos fogyasztani azoknak akik izületi-, reumás fájdalmakban szenvednek.
Jó hatással van a légutak szabadontarására.
Megkönnyíti a bélmozgást, tehát segití az emésztést.
A mustármagban vannak olyan vegyületek amelyek lassíthatják a rákos sejtek növekedését szervezetünkben.
Megfigyelések szeint a mustármagot fogyasztók közt, enyhültek a migrénes panaszok.
Érdekes lehet, hogy a mustármagot már a Biblia is említi.
MUSTÁRMAGOS SZŰZÉRMÉK, KELKÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 db kelkáposzta (60-70 dkg)
20-25 dkg sárgarépa
2 csapott ek. mustármag
1,5 dl fehérbor
őrölt kömény
só
olívaolaj
A mustármagot fűszerörlővel vagy mozsárban összetörjük, de maradhatnak benne egész szemek is, mert az olyan mutatós tud lenni. Mivel beszerezhető, (inkább a net-en) őrölttet is használhatunk, de akkor ügyeljünk a mennyiségre; kóstoljunk (mint mindig).
A szűzpecsenyét felszeleteljük, sózzuk és a tört mustármaggal ízesítjük, valamit egy egész kevéske (kedvenc mérték egységem szerint: egy leheletnyi) őrölt köménnyel meghintjük.
10 perc pihentetés után, forró zsiradékon vagy grillen szépen megsütjük.
A kelkáposztát ujjnyi vastagon felcsíkozzuk, leöblítjük, jól lecsepegetejük.
A sárgarépát, megtisztítjuk, és a zöldséghámozóval ügyesen „szallagokra” vágjuk.
A kelkáposztát és a répát, egy nagyobbacska edényben, olívaolajon, sózva és mustármaggal megszórva, lassan, kis lángon, lepirtjuk, majd a fehérbor és szügség szerint (kevés) víz hozzáadásával kívánt puhaságúra pároljuk.
Ez a zöldséges köret is, akkor igazán finom, ha roppanósra, és nem túlságosan puhára pároljuk, mert úgy az ízek is jobban előjönnek, érvényesülnek.
A kelkáposztát és a répát, egy nagyobbacska edényben, olívaolajon, sózva és mustármaggal megszórva, lassan, kis lángon, lepirtjuk, majd a fehérbor és szügség szerint (kevés) víz hozzáadásával kívánt puhaságúra pároljuk.
Ez a zöldséges köret is, akkor igazán finom, ha roppanósra, és nem túlságosan puhára pároljuk, mert úgy az ízek is jobban előjönnek, érvényesülnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése