TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. március 1., csütörtök

Hajj (dina), de tartalmas

 Aki erős és okos akar lenni, sokat kell belőle enni. A hajdinát az óriások eledeleként tarják számon egy nepáli legenda szerint.
A hajdina régóta termesztett, kedvelt, sokoldalú gabonaféle. Ázsiából, annak is inkább a középső részéből származik, Japánba főként tészta formájában fogyasztják, de Oroszországban, Ukrajnában, Szibériában, Lengyelországban és a szomszédos szláv népeknél is az alap élelmiszerek közé sorolható.
Magyarországra valószínűleg Osztrák közvetítéssel került, talán a Monarchia idején. 
Igénytelensége miatt, szinte bárhol megterem, talán ezért is hívják a szegény ember gabonájának, de ennek dacára termesztése mégsem túl népszerű mert alacsony a terméshozama és nehéz a hántolása, ami sajnos az árában meg is mutatkozik.
Csak 1 érdekesség: Franciaországban hajdinamézzel ízesített sör is készítenek.

 












VARGÁNYÁS HAJDINALEVES
Hozzávalók:
15 dkg hajdina
15 dkg vagánya
10 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
1 tk. fűszerpaprika
2 szál babérlevél
rozmaring
bors, só
zsír
A hagymát felkockázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és egy kanál zsíron üvegesre pirítjuk. A megtisztított vargányát vékony szeletekre vágjuk és rádobjuk a szalonnás alapra. Amikor a gomba kissé „megpirult”( pár perc), hozzáadjuk a megmosott hajdinát, elkeverjük és meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és rozmaringgal ízesítjük. Bátran, kb. 1.5-2 liter vízzel felöntjük beledobjuk a babérlevelet és addig főzzük amíg a hajdina megpuhul (20-25 perc). A tejfölt a kész leves levével kikeverjük (hőkiegyenlítést végzünk) és a leveshez keverjük, összemelegítjük, de már nem forraljuk, mert a tejföl kicsapódhat.
 Igény szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt, esetleg egy csepp ecetet.
Attól függően, hogy a leves mennyire forrta el levét, illetve sűrűbben vagy hígabban szeretjük az ilyenféle leveseket a tejfölből egy kis liszttel habarást is készíthetünk.
Illetve vargánya hiányában másfajta gomba is megteszi. - fogjuk rá -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése