Aki erős és okos akar lenni, sokat kell belőle enni. A hajdinát az óriások eledeleként tarják számon egy nepáli legenda szerint.
A hajdina régóta termesztett, kedvelt, sokoldalú gabonaféle. Ázsiából, annak is inkább a középső részéből származik, Japánba főként tészta formájában fogyasztják, de Oroszországban, Ukrajnában, Szibériában, Lengyelországban és a szomszédos szláv népeknél is az alap élelmiszerek közé sorolható.
Magyarországra valószínűleg Osztrák közvetítéssel került, talán a Monarchia idején.
Igénytelensége miatt, szinte bárhol megterem, talán ezért is hívják a szegény ember gabonájának, de ennek dacára termesztése mégsem túl népszerű mert alacsony a terméshozama és nehéz a hántolása, ami sajnos az árában meg is mutatkozik.
Csak 1 érdekesség: Franciaországban hajdinamézzel ízesített sör is készítenek.
VARGÁNYÁS HAJDINALEVES
Hozzávalók:
15 dkg hajdina
15 dkg vagánya
10 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
1 tk. fűszerpaprika
2 szál babérlevél
rozmaring
bors, só
zsír
A hagymát felkockázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és egy kanál zsíron üvegesre pirítjuk. A megtisztított vargányát vékony szeletekre vágjuk és rádobjuk a szalonnás alapra. Amikor a gomba kissé „megpirult”( pár perc), hozzáadjuk a megmosott hajdinát, elkeverjük és meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és rozmaringgal ízesítjük. Bátran, kb. 1.5-2 liter vízzel felöntjük beledobjuk a babérlevelet és addig főzzük amíg a hajdina megpuhul (20-25 perc). A tejfölt a kész leves levével kikeverjük (hőkiegyenlítést végzünk) és a leveshez keverjük, összemelegítjük, de már nem forraljuk, mert a tejföl kicsapódhat.
Igény szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt, esetleg egy csepp ecetet.
Attól függően, hogy a leves mennyire forrta el levét, illetve sűrűbben vagy hígabban szeretjük az ilyenféle leveseket a tejfölből egy kis liszttel habarást is készíthetünk.
Illetve vargánya hiányában másfajta gomba is megteszi. - fogjuk rá -
Igény szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt, esetleg egy csepp ecetet.
Attól függően, hogy a leves mennyire forrta el levét, illetve sűrűbben vagy hígabban szeretjük az ilyenféle leveseket a tejfölből egy kis liszttel habarást is készíthetünk.
Illetve vargánya hiányában másfajta gomba is megteszi. - fogjuk rá -
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése