TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. június 3., szerda

Csirke és Mie avagy Ejj, mi az a Mie

A Mie tészta egy ázsiai, búzalisztből készült tészta féle, (mie, mian, gyűjtőnév) ami gyorsan, percek alatt elkészül. 
Létezik belőle tojásos és tojás nélküli változat, az elkészítését általában feltüntetik a csomagolásán.
Ennek is kétféle módja létezik, az egyik csak leforrázva, majd lefedve pihentetve; a másik 2-4 percig főzve akár magában az ételben és ezután lefedve stb...
Mivel ezt a másodikat még nem próbáltam itt volt az alkalom, mostanában úgyis kívánom a különlegesebb, keleties, ázsiai ízeket, csak valamiért egy időre karanténba zártam őket 😼🙀 🐔
A másik dolog ami eszembe jutott mostanában az a káposztás tészta...
..és ha már káposzta kell, akkor legyen kínai 😉
Ja! és ami még érdekes lehet, Kínában a születésnapi menüben kihagyhatatlan a "hosszú tészta" ugyanis a hosszú tészta pozitív jókívánságot jelent, tehát minél hosszabb a tészta annál hosszabb  lesz az élet.















ÁZSIAI KÁPOSZTÁS TÉSZTA
  SZEZÁMMAGOS CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
4-5 evőkanál szójaszósz
2-2 evőkanál fekete és fehér szezámmag
-
1 db kínai kel (kb.1 kg)
1 db sárgarépa (10-15 dkg)
2 szál szárzeller
2 ger. fokhagyma
2 ek. szójaszóz
2-3 sz. csemegehagyma
ízlés szerint chili szósz
12,5 dkg Mie tészta
A csirkemellet felcsíkozzuk, majd a szezámmagokkal és szójaszósszal alaposan összeforgatjuk, aztán legalább egy órára hűtőben érleljük.
Közben a kínai kelt szükség szerint megtisztítjuk -a külső csúnyább, erősebb leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk- a belső leveleit csíkokra szeleteljük, a sárgarépát keskeny hasábokra, csíkokra vágjuk, a szárzellert pedig ferdén daraboljuk fel.
Elsőnek a kínai kelt egy kevéske zsiradékon, egy pici sóval elkezdjük párolni, aztán amikor kezd „összeesni” hozzáadjuk a répát és a zellert. Picike, vékony csíkokra vágott fokhagymával, szójaszósszal, chili szósszal ízesítjük és annyi vízzel felöntögetve, ami épp ellepi roppanós puhára főzzük, ahogy kívánja sózzuk. (Én édes-csípős chili szószt használtam, ennek hiányában egy kis cukrot vagy mézet is adhatunk hozzá.)
A csirkemell csíkokat egy serpenyőben szépen megsütjük, megpirítjuk, sózzuk.
Ha a zöldségek kellően megpuhultak hozzákeverjük a Mie tésztát**, 2(4) percig főzzük, elkeverjük,  majd azonnal lefedjük és a tűzről lehúzva 5-10 percig pihentetjük.
Tálaláshoz valamiféle mélyebb tányért használjunk, mert lesz egyfajta híg, finom leve* az ételünknek és kár lenne ezt kihagyni. A tészta tetejére halmozzuk a megsült csirke csíkokat és vékonyra vágott csemegehagymával frissítjük, tesszük még  ropógósabbá ezt a fincsi kis étket.
*próbáljunk úgy dolgozni, hogy valóban mindig csak annyi lé legyen a zöldségeken ami épp szükséges, akkor is amikor a tésztát hozzáadjuk, tehát véletlen se bő lével készítsük.

**én egy fél zacskó tésztát használtam ezért lett 12,5 dkg, de ez természetes több is...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése