A Mie tészta egy ázsiai, búzalisztből készült tészta féle, (mie, mian, gyűjtőnév) ami gyorsan, percek alatt elkészül.
Létezik belőle tojásos és tojás nélküli változat, az elkészítését általában feltüntetik a csomagolásán.
Ennek is kétféle módja létezik, az egyik csak leforrázva, majd lefedve pihentetve; a másik 2-4 percig főzve akár magában az ételben és ezután lefedve stb...
Mivel ezt a másodikat még nem próbáltam itt volt az alkalom, mostanában úgyis kívánom a különlegesebb, keleties, ázsiai ízeket, csak valamiért egy időre karanténba zártam őket 😼🙀 🐔
A másik dolog ami eszembe jutott mostanában az a káposztás tészta...
..és ha már káposzta kell, akkor legyen kínai 😉
Ja! és ami még érdekes lehet, Kínában a születésnapi menüben kihagyhatatlan a "hosszú tészta" ugyanis a hosszú tészta pozitív jókívánságot jelent, tehát minél hosszabb a tészta annál hosszabb lesz az élet.
Ja! és ami még érdekes lehet, Kínában a születésnapi menüben kihagyhatatlan a "hosszú tészta" ugyanis a hosszú tészta pozitív jókívánságot jelent, tehát minél hosszabb a tészta annál hosszabb lesz az élet.
ÁZSIAI KÁPOSZTÁS
TÉSZTA
SZEZÁMMAGOS CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg
csirkemell
4-5 evőkanál
szójaszósz
2-2 evőkanál
fekete és fehér szezámmag
-
1 db kínai
kel (kb.1 kg)
1 db
sárgarépa (10-15 dkg)
2 szál
szárzeller
2 ger.
fokhagyma
2 ek. szójaszóz
2-3 sz. csemegehagyma
ízlés
szerint chili szósz
só
12,5 dkg Mie
tészta
A
csirkemellet felcsíkozzuk, majd a szezámmagokkal és szójaszósszal alaposan
összeforgatjuk, aztán legalább egy órára hűtőben érleljük.
Közben a kínai
kelt szükség szerint megtisztítjuk -a külső csúnyább, erősebb leveleit
eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk- a belső leveleit csíkokra szeleteljük, a
sárgarépát keskeny hasábokra, csíkokra vágjuk, a szárzellert pedig ferdén
daraboljuk fel.
Elsőnek a
kínai kelt egy kevéske zsiradékon, egy pici sóval elkezdjük párolni, aztán amikor
kezd „összeesni” hozzáadjuk a répát és a zellert. Picike, vékony csíkokra
vágott fokhagymával, szójaszósszal, chili szósszal ízesítjük és annyi vízzel felöntögetve,
ami épp ellepi roppanós puhára főzzük, ahogy kívánja sózzuk. (Én édes-csípős
chili szószt használtam, ennek hiányában egy kis cukrot vagy mézet is adhatunk
hozzá.)
A csirkemell
csíkokat egy serpenyőben szépen megsütjük, megpirítjuk, sózzuk.
Ha a
zöldségek kellően megpuhultak hozzákeverjük a Mie tésztát**, 2(4) percig főzzük,
elkeverjük, majd azonnal lefedjük és a
tűzről lehúzva 5-10 percig pihentetjük.
Tálaláshoz
valamiféle mélyebb tányért használjunk, mert lesz egyfajta híg, finom leve* az
ételünknek és kár lenne ezt kihagyni. A tészta tetejére halmozzuk a megsült
csirke csíkokat és vékonyra vágott csemegehagymával frissítjük, tesszük még ropógósabbá ezt a fincsi kis étket.
*próbáljunk
úgy dolgozni, hogy valóban mindig csak annyi lé legyen a zöldségeken ami épp
szükséges, akkor is amikor a tésztát hozzáadjuk, tehát véletlen se bő lével készítsük.
**én egy fél
zacskó tésztát használtam ezért lett 12,5 dkg, de ez természetes több is...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése