TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. június 9., kedd

Pisztráng, kapor és batáta

Mint mindig 😉...  egyszerűen.












ROSTON SÜLT PISZTRÁNGFILÉ
  KAPORMÁRTÁSSAL ÉS BATÁTAPÜRÉVEL
Hozzávalók:
4 adag pisztrángfilé (8db)
80 dkg batáta (édesburgonya)
2 dl tejszín
2 ek. liszt
1 cs. kapor
2-3 ek. extra szűz olívaolaj
szerecsendió
citromlé
bors, só
A batátát megtisztítjuk, felkockázzuk, só vízben jó puhára főzzük.
A pisztrángfiléket szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk.
A megfőtt batátát leszűrjük, de a főzővizéből 3 decit félreteszünk egy kislábosba; aztán burgonyanyomóval vagy akár botmixerrel pépesítjük, szerecsendióval ízesítjük és olívaolajjal alaposan kikeverjük; természetesen olívaolaj helyett egy evőkanálnyi vajjal is készíthetjük.
A félretett főzővizet, a tejszínből és lisztből készített habarással besűrítjük, frissen vágott kaporral és egy kis citromlével ízesítjük, ha szükséges megsózzuk.
A filéket egy serpenyőben (grill-lapon) kevéske forró zsiradékon oldalanként kb. 3-3 perc alatt szépen megsütjük.
A bőrös halakat mindig a bőrükkel lefelé kezdjük sütni, és az első 5-8 másodpercben finoman nyomjuk le a kezünkkel, hogy elkerüljük az esetleges felpöndörödését. (Ha száraz a filé, nem fog fröcskölni.)
Csak 1 érdekesség: A pisztrángnak olyan ici-pici vékonyka pikkelyei vannak, hogy elvileg nem szükséges eltávolítani.
Én, mint általában nem hagytam ki ezt a mozzanatot, de 1 darab filét direkt a pikkelyével sütöttem meg, és valóban a hír igaz, viszont valóban szép, ropogósra kell megsütni a bőrös/pikkelyes felét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése