ROSTON SÜLT PISZTRÁNGFILÉ
KAPORMÁRTÁSSAL
ÉS BATÁTAPÜRÉVEL
Hozzávalók:
4 adag pisztrángfilé
(8db)
80 dkg
batáta (édesburgonya)
2 dl tejszín
2 ek. liszt
1 cs. kapor
2-3 ek.
extra szűz olívaolaj
szerecsendió
citromlé
bors, só
A batátát
megtisztítjuk, felkockázzuk, só vízben jó puhára főzzük.
A
pisztrángfiléket szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk.
A megfőtt batátát
leszűrjük, de a főzővizéből 3 decit félreteszünk egy kislábosba; aztán burgonyanyomóval
vagy akár botmixerrel pépesítjük, szerecsendióval ízesítjük és olívaolajjal alaposan
kikeverjük; természetesen olívaolaj helyett egy evőkanálnyi vajjal is készíthetjük.
A félretett
főzővizet, a tejszínből és lisztből készített habarással besűrítjük, frissen
vágott kaporral és egy kis citromlével ízesítjük, ha szükséges megsózzuk.
A filéket egy serpenyőben
(grill-lapon) kevéske forró zsiradékon oldalanként kb. 3-3 perc alatt szépen
megsütjük.
A bőrös halakat
mindig a bőrükkel lefelé kezdjük sütni, és az első 5-8 másodpercben finoman nyomjuk
le a kezünkkel, hogy elkerüljük az esetleges felpöndörödését. (Ha száraz a
filé, nem fog fröcskölni.)
Csak 1 érdekesség:
A pisztrángnak olyan ici-pici vékonyka pikkelyei
vannak, hogy elvileg nem szükséges eltávolítani.
Én, mint
általában nem hagytam ki ezt a mozzanatot, de 1 darab filét direkt a
pikkelyével sütöttem meg, és valóban a hír igaz, viszont valóban szép, ropogósra
kell megsütni a bőrös/pikkelyes felét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése