Szóba került a napokban, én meg egyszerűen megkívántam.
Babos-káposzta aminek ugyibár két változata is van, az egyik a savanyúságként kínált, tökmagolajjal bekevert, a másik pedig a főtt, amiben egy kis hús is szokott kerülni, jó esetben füstölt.
No, ezt kívántam meg én... hm naná.
Aztán mivel a kolbász még semmit sem rontott el (talán csak a gyümölcslevest, bááár...?) néhány karika ebből a finomságból is került bele.
HÚSOS BABOS-KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg savanyú
káposzta
2 dob. babkonzerv
(pl.borlotti)
60 dkg sertéslapocka
10 dkg
parasztkolbász
1 nagy fej
vöröshagyma
1 db paprika
1 db
paradicsom
1 ger.
fokhagyma
fűszerpaprika
csombor
(borsikafű)
lestyán
őrölt kömény
liszt
só
Aprított
vöröshagymából, paprikából és paradicsomból, fűszerpaprikával és köménnyel
ízesítve pörköltalapot készítünk.
A
sertéslapockát felkockázzuk, az alaphoz adjuk és hagyományos módon pörköltet
készítünk.
A savanyú
káposztát szükség szerint átmossuk, kicsit átvagdossuk.
Amikor a hús
¾-es puha hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, csomborral és lestyánnal
ízesítve készre főzzük.
A kolbászt
felkarikázzuk, a babot leszűrjük.
Természetesen
konzervbab helyett használhatunk szárazbabot is, aminek mennyisége 15-20 dkg, de
akár több is lehet. Egy éjszakára beáztatva és babérlevéllel ízesített vízben
külön megfőzve.
Az utolsó kb.10
percben a bobot és a kolbászt is hozzáadjuk, fokhagymás rántással teltebbé tesszük.
Ha valaki
kívánja tejölt kínálatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése