TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. november 6., hétfő

Brokkoli és besamel avagy Csőbe húzva

Ez az étek, lehetne átlagos is; de nem nálam, mert mindig ott van az az ici-pici varia.
Na, és nem kell mindig a húst enni.














PIKÁNS, CSŐBEN SÜLT BROKKOLI,
   LENMAGOS-SÁRGARÉPÁS RIZZSEL
Hozzávalók:
1 db friss brokkoli (500g)
10 dkg sárgarépa
20-25 dkg rizs
2 ek. lenmag
Besamel:
5 dkg vaj
5dkg liszt
5 dkg reszelt sajt (pl.Gouda)
3,5-4 dl tej
2-3 ek. Dijoni magos mustár 
szerecsendió
fehér bors
A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig főzzük, és egyből "jeges vízben" lehűtjük, tehát blansírozzuk.
Elkészítjük a besamelt: 
Egy lábasban a vajat kiolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverő vagy habverő segítségével gyenge lángon, sűrű, sima mártássá főzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és a mustárt, de a sajtból félre is tehetünk egy keveset, és sütés előtt megszórhatjuk vele a brokkoli tetejét.
A brokkoli rózsákat, ügyesen 4 halmocskába rakjuk, majd elosztjuk rajtuk a mártást úgy szép mindenhol befedje. (megszórhatjuk a sajttal) 
Előmelegített sütőben 190-200 fokon szépen, megsütjük, megpirítjuk.
A párolt rizst a szokásos módon készítjük, de mielőtt felöntenénk vízzel, reszelt sárgarépát és lenmagot adunk hozzá.





2 megjegyzés: