TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. április 19., péntek

Kedves Királyné és Popeye! Köszsönjük szépen!

A spenótot igazándiból Medici Katalin jóvoltából fedezte fel a konyhaművészet valamint vált nagy kedvencé Európában, a királyné nagy kedvelője volt ennek a pompás zöldségfélének és az ő idejében kezdték el a tudatos termesztését. 
A spenót rengeteg jótékony hatásának köszönhetően gyorsan elterjedt.
A spenótot az orvostudomány már régóta nagyra becsüli, a magas rosttartalma, E-, és C-vitamin valamint az A-provitamin tartalmának köszönhetően átlagon felüli a daganatmegelőző hatása.
A spenót kalóriaszegény, ugyanakkor magas rosttartalmú növény. 
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de C-vitamin tartalma nagyon is függ a fajtájától és az évszak illetve az időjárás viszontagságaitól. 
Az egyik olyan zöldségünk amelynek legnagyobb K-vitamin tartalma.
Sokan azért fogyasztják, mert serkenti a gyomorműködést, és talán ezért kapta a „gyomor seprűje” elnevezést.
Hozzánk viszonylag korán jutott el, hisz' Szikszai Fabriczius Balázs: Nomenclaturájában (1590) már megemlíti a spinácz nevű leveles zöldséget.
Hiába a sok jó tulajdonság, kellet egy igazi, vérbeli, folyamatosan pipázó tengerész aki által valójában népszerűvé vált a spenót és ezt a tengerészt úgy hívták, hogy Popeye.JOGHURTOS SPENÓTLEVES, 
     TÁRKONNYAL ÉS FOKHAGYMA CHIPS-SZEL
Hozzávalók:
50 dkg spenót
1 db vöröshagyma
2 p. natúr joghurt 
2-3 ek. liszt
1 ek. kristálycukor
4-5 ger. fokhagyma
tárkony
bors, só
A vöröshagymát felkockázzuk (lehet kicsit nagyobbra is) és olívaolajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk az ujjnyi szélesre felvágott spenótot, sózzuk, borsozzuk és tárkonnyal ízesítjük. Egy-két perc elteltével feöntjük vízzel (kb.:1,2l) és felforraljuk. A joghurtból és a lisztből (attól függően, hogy a sűrűbbet vagy a hígabbat szeretjük) habarást készítünk és hőkiegyenlítésel! a levesünket besűrítjük, készre főzzük.
Tálaláskor fokhagyma chips-el megszórjuk.
A fokhagyma chips-hez kell egy kis gyakorlat és előkészülés. 
A fokhagymához mérten” bőségesen, egy edénykében felforrósítjuk az olajat, közben odakészítünk egy szűrőkanalat és egy tányérkára konyhai papírtörlőt, szalvétát helyezünk. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük és a forró olajba dobjuk, majd aranysárgára sütjük, pirítjuk és egyből kiszedjük a papírtörlőre, hogy leitassuk óla a felesleges olajat.
TUDTAD? „A K-vitamin előmozdítja a véralvadást és a sebgyógyulást, ezenkívül a csont anyagcseréjéhez is szükséges.”   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése