TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. július 7., csütörtök

Olyan sok oldalú, hogy az már majdnem gömb

Megkezdődött az igazi cukkini szezon, már nem kell a zöldségeshez mennünk egy picike  darabért, hanem a saját termesztésünket "szüretelhetjük". Az elkövetkező időben, egy-két cukkinis ötletemmel örvendeztetlek meg benneteket:)
A cukkinivel szerintem úgy van az átlag ember, hogy elfogadtuk, van, terem magától, semmi különleges íze nincs (olyan cukkinis), hamar elkészül, szeretjük, főleg kirántva. A nagy fitnesz világ és a diéta őrület, divatba hozta a salátákat; a saláta cukkini szinte egész évben beszerezhető. Azért vannak olyan ételek amibe szerintem ez kicsit gyenge, de legalább van.  Bátrabbak, merik használni rakottas ételekbe, és milyen jól néz ki a grillezett zöldségek között is. Többek megpróbálják a cukkini töltött variációját, ami tök jó, és mutatós, de csak úgy egyben. Nem egyszer találkoztam olyan panaszokkal, hogy jó, jó, csak amikor adagolni, szeletelni kell, akkor szétesik, nem marad meg benne szépen a töltelék stb...
Na, Béláim az úrban, akkor gondolkodjunk :)






















ŐRÜLTEN JÓ
TÖLTÖTT CUKKINI
Hússal, kaporral és túróval
Hozzávalók:
1 db nagy cukkini kb. 1 kg
30 dkg darált sertéshús
20 dkg túró
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 cs. kapor
zsemlemorzsa, só
A húst és a hagymát együtt ledaráljuk,  egy kis zsiradékon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és puhára pároljuk. Az utolsó öt percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az aprított kaprot. A levét teljesen elpároljuk, aztán hozzákeverjük a túrót és a tojást, ha szükséges sózzuk. 
A cukkinit 2 cm-es szeletekre sdaraboljuk és karalábévájó vagy kanál segítségével kiszedjük a magrészét úgy, hogy egy vékonyka kis alja maradjon. 
Egy tepsit gyengén kivajazunk és meghintjük zsemlemorzsával, majd belepakoljuk a cukkini "kosárkákat" és beléjük halmozzuk a tölteléket, sütőben szépen megsütjük. 
Ez a mennyiség a cukkini méretétől függően  akár 4-5 főre is elosztható. 
Akit esetleg zavar az a pár szem mag az alján (mert tudom, hogy van ilyen), az szedje ki teljesen, de akkor, ismét vigyáznunk kell a tálaláskor... Ügyes, bátor mozdulattal, és széles szedővel nyúljunk alá.
Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt, majonézt, kechupot, vagy mint ahogy én tettem, vörös sajtmártást.


,












VÖRÖS SAJTMÁRTÁS
Hozzávalók: 
5 dkg füstöltsajt
5 dkg margarin
1 ek. liszt
1 kis dob. - 70 g.
   paradicsompüré
3 dl víz

Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a lisztet, jól kihaboztatjuk, de nem pirítjuk meg. Belereszeljük a füstöltsajtot és felöntjük a vízzel, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk, és sűrűre főzzük.
Ez a mártás hidegen is kitűnő mártogató, de még szenvicsbe is megpróbálhatjuk. 
Most nem fűszereztem a mártást, de máskor kakukkfűvel, esetleg egy pici (na, jó több) csípőssel, vagy mindkettővel is bolondíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése