TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. január 8., szombat

Disznóságok 1.

Több mint 20 éve, egyetlen egyszer, disznóvágáson voltam Ajkán.
Természetesen évente 1-2 alkalommal jártunk nagyszüleimhez is, de ez az Ajkai olyan mély nyomot hagyott bennem hogy, meg kell osztanom veletek ennyi év távlatából is. Talán nem véletlen, hiszen három új dologgal is találkoztam. Az első rögtön a perzselés, a számomra megszokott "lángszóró" illetve "pörzsölő" helyett, ezek betakarták "szómáva"(szalmával) és meggyújtották. -Na! mondom fa..a, mehetek boltba, ha enni akarok valamit- és egy kósza könny cseppet is eldörzsöltem a szemem sarkában, látva a lángra lobbant disznót. Nem tudtam eltitkolni meglepett csalódottságomat. Amire sikerült a családnak megvigasztalnia, már faragtam egy kis keresztet, kukorica szemekkel és krumplihéjjal díszítve és egy táblácskát is raktam rá.
Miss Röfi
Első látásra megkedveltelek,

De szerelmünk csak szalmaláng volt,

Ami a vesztedet okozta,
Óh, hogy, szerettelek volna

-megenni.
Isten veled !
Most meg jöhet egy genya-szenya.

Alig-alig tértem magamhoz, jött a második meglepetés a "fejre bontás". Én addig csak az úgynevezett "rendfán" történő, lógatott bontást ismertem és láttam. De itt, a hófehérre tisztított disznót felhasaltatták a bontóasztalra, -elvégre a disznó is ember, ne feküdjön a földön. Aztán jött Lajos a böllér. Vakítóan csillogó kései, szamurájos pergetésével semmi perc alatt kikapta mind a négy lábat. Nem akartam szólni hogy, ezt nem így szoktuk,mert -Lajos érti a dolgát! Na meg aztán, Lajos már meg ivott reggel,öt boros-teát a pálinkái mellé, azóta szigorúan csak fröccsöt iszik. 
Ha el tudsz képzelni, egy disznófejű, dagadt, fehér bőrű, mutáns rozmárt vagy egy rosszul sikerült, kínai malac lufit, akkor előtted van, hogy, hogyan nézett ki ez a szerencsétlen coca. 
De, Lajos érti a dolgát, ügyesen ketté hasította, kiszedte a belsőségeket, stb. úgy hogy, a végén csak a fej maradt ott az asztalon, mint egy trófea. Hát ez a fejre bontás.
Ezek után következett a húsok szortírozása, darabolása,-ez a sóba, ez a füstre, ez a fagyasztóbba, ez ide, ez oda, a többi meg mehet a levesbe. Az abálék rotyog az üstbe, a rizskása gőzölög, az asszonyok tisztítják a belet (erre, most nem térnék ki részletesen) és már készül a véreshurka. Fogy a fröccs. Ámultam, bámultam hogy, ez a Lajos mennyire érti a dolgát, és milyen vicces, és egyre viccesebb. Próbáltam hasznossá tenni magam:
-Ledarálom a májat, a hurkához!
-Ne, nem szeretjük mi a májashurkát.
-...fel csíkozom, resztelt májnak!
-Nee, nem szeretjük mi a -ekkor már kicsit akadozott a nyelve-rlesztelt májat.
-...megkaparom, májgaluskának!
-Neee, nem szeretjük mi a mjájgraluskát.
-...kiviszem a kutyának!
-N
e! bár a kutyát szeretjük de, ne.
-Hát, akkor mi legyen?
-Krockázd belle a kápusztába.
-A káposztába?
-Jajam, a kápuszttába.
Akár hiszitek, akár nem, olyan finom lett így ez a káposzta hogy, azóta is emlegetem és ajánlom minden
kiknek. Most veletek is megosztom a receptjét, bár egy kicsit már variáltam rajt, ugyanis a környékünkre jellemző savanyú répából készítem.




TOROS RÉPA, MÁJJAL ÉS BORRAL
Hozzávalók:
80 dkg savanyított répa
30 dkg sertéscomb vagy lapocka
30 dkg sertésmáj
10 dkg szalonna
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
1 kis dob. paradicsompüré (70 g.)
1 fej vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
1dl fehérbor
liszt, só, bors
fűszerpaprika
őrölt kömény
babérlevél
majoránna
zsálya, szegfűszeg
A felkockázott hagymát és szalonnát zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk, az 1x1 centis kockára vágott húst és májat. Amikor a hús elveszti nyers színét belekeverjük a paradicsompürét, egy picit összepirítjuk, vigyázva hogy, a püré ne égjen meg, aztán fűszerpaprikával meghintjük és pörkölthöz hasonlóan főzzük. Közben ízesítjük, és még 2 szál babérlevéllel és 4-5 szem szegfűszeggel is bolondítjuk. Amikor már majdnem puha a hús, rádobjuk a félkarikára vágott sárgarépát és gyökeret, valamint a savanyított répát és felöntjük. Mielőtt a répánkat készre főznénk, 1 dl fehérbort hozzá lottyintunk, 1 kanál zsírral, 2 kanál liszttel és 1 gerezd fokhagymával rántást készítünk és ezt is hozzáadjuk. Jól kiforraljuk, ha szükséges utóízesítjük (pl.:még egy kis bor vagy egy csepp ecet, csípős paprika, akár tejfölös habarás), tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé.

1 megjegyzés:

  1. Ugye Ő az a Lajos aki a háztáji disznóvágás UNIO-s szabályozását megelőzve, már 20 évvel ezelőtt - igaz csak 1 alkalommal - PB gázzal altatta a disznóját, ami a szómázásnál természetesen felrobbant, és a robbanásban sült különböző idomtalan pecsenyéket a diófa ill. a pajta tetejéről szették össze, majd a szokott módon utólag fűszerezték.? Ugye Ő az?

    VálaszTörlés