Tisztelem, becsülöm, és elismerem valamint sok sikert kívánok Update Norbinak. Pont.
_______________________________________________________________________
A múltkor rám kacsintott egy csodálatos, "sovány", bőrös császárhusika a hentespultból.
- Vigyél magaddal, ne kelljen tovább itt szenvednem! Ígérem boldoggá teszlek. - nyöszörögte keserves hangon.
Most mondjátok meg őszintén, lehet ellenállni az ilyen kérésnek. Hát persze hogy, nem. Inkább haza viszem, mint hogy, itt hagyjam a pusztulatnak vagy másnak. A haza vezető úton, már tudtam, a bőrkének, annak a picike zsírocskának és az isteni szaftos húsnak nem lehet más a társa csak a káposzta. Meg a bab. Meg a krumpli. Viva la szénhidrát, viva la kalória.
1,2 kg császárhús
5 ger. fokhagyma
1/2 dl tökmagolaj
3 ek. ecet (10%9
majoránna
ö.kömény, bors
40 dkg savanyúkáposzta (én a saját fehérboros káposztámat használtam, lásd kor.)
20 dkg bab
1 fej vöröshagyma
1-2 e. liszt
1 tk. fűszerpaprika
4-5 szem borókabogyó
babérlevél
majoránna, tárkony
só, bors
zsír
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 ek. búzadara
2 db tojás
1/2 dl tej
só, bors
Előző este a babot beáztatjuk, majd babérlevéllel ízesített sós vízben, megfőzzük.
A húst 4-5 cm-es kockákra, darabokra vágjuk, tálba rakva köménnyel, majoránnával és borssal fűszerezzük, hozzá dobjuk az apró kockára vágott fokhagymát és leöntjük az olajjal valamint az ecettel. Alaposan összeforgatva, letakarva 3-4 órán át hűtőben pácoljuk. Sütés előtt sózzuk, 1dl vizet öntünk alá, majd fólia alatt megsütjük. Zsiradékot nem szükséges alá tenni, ha úgy gondoljuk egy keveset tehetünk, de vigyázzunk mert hús alatti levet, szaftot később még használni fogjuk. Sülés közben, szükség szerint a levet pótoljuk. Az utolsó pár percben, fólia nélkül rápiríthatunk. A tepsiből kiszedve tálalásig melegen tartjuk.
A félkarikára vágott hagymát zsiradékon megpirítjuk, a tűzről lehúzva paprikázzuk és hozzáadjuk a káposztát, befűszerezzük, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. Visszatesszük főni és amikor már kedvünkre valóan megpuhult, belerakjuk a külön főzött babot (a főző léből is mehet egy kicsi), majd 1-2 kanál lisztből rántást készítünk amit a hús levével és a káposztát berántjuk. Utóízesítjük és jól összeforraljuk.
A tojásokat a tejjel elhabarjuk, sózzuk és belekavarjuk a szárazon kissé megpirított búzadarát 10 percet pihentetjük. A jól megfőtt és át tört burgonyát zsíron szintén megpirítjuk és a megduzzadt darához kavarjuk a lisztel együtt. Kis gombócokat formálunk (35-40db.), forrásban levő, sós vízben 10-15 perc alatt kifőzzük őket. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé.
_______________________________________________________________________
A múltkor rám kacsintott egy csodálatos, "sovány", bőrös császárhusika a hentespultból.
- Vigyél magaddal, ne kelljen tovább itt szenvednem! Ígérem boldoggá teszlek. - nyöszörögte keserves hangon.
Most mondjátok meg őszintén, lehet ellenállni az ilyen kérésnek. Hát persze hogy, nem. Inkább haza viszem, mint hogy, itt hagyjam a pusztulatnak vagy másnak. A haza vezető úton, már tudtam, a bőrkének, annak a picike zsírocskának és az isteni szaftos húsnak nem lehet más a társa csak a káposzta. Meg a bab. Meg a krumpli. Viva la szénhidrát, viva la kalória.
TÖKMAGOLAJBAN PÁCOLT CSÁSZÁRHÚS
LAZA BABOS-KÁPOSZTÁVAL
ÉS BURGONYÁS GOMBÓCCAL
Hozzávalók:LAZA BABOS-KÁPOSZTÁVAL
ÉS BURGONYÁS GOMBÓCCAL
1,2 kg császárhús
5 ger. fokhagyma
1/2 dl tökmagolaj
3 ek. ecet (10%9
majoránna
ö.kömény, bors
40 dkg savanyúkáposzta (én a saját fehérboros káposztámat használtam, lásd kor.)
20 dkg bab
1 fej vöröshagyma
1-2 e. liszt
1 tk. fűszerpaprika
4-5 szem borókabogyó
babérlevél
majoránna, tárkony
só, bors
zsír
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 ek. búzadara
2 db tojás
1/2 dl tej
só, bors
Előző este a babot beáztatjuk, majd babérlevéllel ízesített sós vízben, megfőzzük.
A húst 4-5 cm-es kockákra, darabokra vágjuk, tálba rakva köménnyel, majoránnával és borssal fűszerezzük, hozzá dobjuk az apró kockára vágott fokhagymát és leöntjük az olajjal valamint az ecettel. Alaposan összeforgatva, letakarva 3-4 órán át hűtőben pácoljuk. Sütés előtt sózzuk, 1dl vizet öntünk alá, majd fólia alatt megsütjük. Zsiradékot nem szükséges alá tenni, ha úgy gondoljuk egy keveset tehetünk, de vigyázzunk mert hús alatti levet, szaftot később még használni fogjuk. Sülés közben, szükség szerint a levet pótoljuk. Az utolsó pár percben, fólia nélkül rápiríthatunk. A tepsiből kiszedve tálalásig melegen tartjuk.
A félkarikára vágott hagymát zsiradékon megpirítjuk, a tűzről lehúzva paprikázzuk és hozzáadjuk a káposztát, befűszerezzük, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. Visszatesszük főni és amikor már kedvünkre valóan megpuhult, belerakjuk a külön főzött babot (a főző léből is mehet egy kicsi), majd 1-2 kanál lisztből rántást készítünk amit a hús levével és a káposztát berántjuk. Utóízesítjük és jól összeforraljuk.
A tojásokat a tejjel elhabarjuk, sózzuk és belekavarjuk a szárazon kissé megpirított búzadarát 10 percet pihentetjük. A jól megfőtt és át tört burgonyát zsíron szintén megpirítjuk és a megduzzadt darához kavarjuk a lisztel együtt. Kis gombócokat formálunk (35-40db.), forrásban levő, sós vízben 10-15 perc alatt kifőzzük őket. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése