TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. november 28., hétfő

Csak csendben, csak halkan

A bab alacsony cukortartalma és kiemelkedő vastartalma, ami vetekszik a spenótéval, és emésztést segítő hatása miatt az egészséges étrendünk részévé kell, hogy váljon. Nem beszélve arról, hogy nagyszerű B1 és K-vitamin, folsav, magnézium, és nátrium forrás.
Az ázsiai konyha a babot édesen, általában püré formájában is használja.
Ez számomra nem is olyan meglepő infó, hisz' az én drága Mamikám egyszer már meglepett "gesztenyepürével" ami babból készült.
A rómaiak a babot használták névtelen szavazásra is, a fehér  a kedvező, a fekete az elítélő döntés jele volt.
Egy amerikai kutatás szerint, heti kétszeri bab vagy lencse fogyasztás 24%-al csökenti a mellrák kialakulásának tényezőit. 















GYÖNGYBAB LEBBENCS
Hozzávalók:
35 dkg gyöngybab
25 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 ger. fokhagyma
10 dkg kenyérszalonna
10 dkg lebbencs tészta
2 szál babérlevél
sertészsír
tárkony
bors, só
A babot legalább egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrve friss vízben felrakjuk főzni; ha az első forrás után leöntjük a vízét és új vízben, sózva és babérlevéllel főzzük készre, állítólag enyhül a kellemetlen hatása (én nem szoktam játszani vele). A vöröshagymát és a sárgarépát felkockázzuk és sertészsíron kissé megpirítjuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkavarjuk és felöntjük vízzel, a tűzre visszarakva nagyon puhára főzzük. Amikor már puha és csak annyi víz van rajta, hogy éppen ellepi, szép simára leturmixoljuk és félre tesszük. A szalonnát felkockázzuk, és kipirítjuk a zsírját; a pörcöt szintén félre rakjuk és a zsiradékban (ha szükségét látjuk egy kis zsírt rakhatunk hozzá) megpirítjuk az összetört lebbencstésztát. Amikor a bab majdnem megfőtt, bele rakjuk a tésztát és  amikor a tészta is megfőtt, beleöntjük a  leturmixolt répás pépet és ezzel besűrítve a levesünket, tárkonnyal ízesítve, készre főzzük. Tálaláskor a szalonna pörccel megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése