TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. október 12., szerda

Nem is olyan savanyú...

Őszintén megvallom körülbelül egy hete azon gondolkodom, hogy valami jó kis  szüreti történetet kellene megosztanom veletek, de nem megy. Nem és nem; pedig aztán voltam én ölég sok szüreten, de most valahogy nem jön. Írhatnék azokról az időkről amikor kölyök korunkban így meg úgy készültünk a nagy napra, vagy arról, hogy mennyire akartunk segíteni, ügyeskedni... Igaz ami igaz volt idő amikor már ránk bízták a puttonyozást ami jó volt, csak nehéz :/ Aztán olyan is volt, hogy tekerhettük a prést, de az se az igazi, jobban érdekelt minket a friss szőlőlé mint a tekerés... 
Az elmúlt 5-10 évben is voltak nagyon jó hangulatú szüretek, együtt a nagy család, rokonok akikkel ritkán találkozik az ember. Boldogok voltunk, szorgoskodtunk, viccelődtünk, délután már egy kis nóta is belefért. A szüret vége viszont... valahogy olyan homályosra sikerült, semmire nem emlékszem amit most leírhatnék, amit meg mesélnek, azt nem akarom elhinni.
Inkább írok valamit a szőlőről. 
Talán a szőlő az egyik olyan gyümölcs az alma mellett ami a világ bármely részén megterem. Eredete nehéz lenne felkutatni, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy már Noé is (talán nem véletlen) szőlőt ültetett először (ha jól emlékszem).
A szőlő vértisztító hatású és idegerősítőnek is pompásan megfelel. Jó hatással van a bélbajokra, javítja az epeválasztást illetve ürítést, és egyes daganatos betegségeknél is ajánlott a fogyasztása.
Tüdőgyulladásnál viszont nem célszerű a szőlő fogyasztása.
Szezon idején célszerű napi egy fürt szőlő elfogyasztása ami elegendő, energiával tölti fel szervezetünket.
"Noé, a földműves, szőlőt kezdett telepíteni. Amikor bort ivott, megrészegült és meztelenül feküdt sátrában. Hám, Kánaán atyja látta apja meztelenségét és elmondta két testvérének. Akkor Szem és Jáfet fogták a felöltőt, mindketten a vállukra terítették, háttal bementek és betakarták apjuk meztelenségét. Arcukat elfordították, így nem látták apjuk meztelenségét. Amikor Noé fölébredt részegségéből és megtudta, mit tett vele legkisebb fia, így szólt: "Legyen átok Kánaánon, legyen a legkisebb szolga testvérei között." Azután ezt mondta: "Áldott legyen az Úr, Szem Istene és Kánaán legyen a szolgája. Isten adjon tág teret Jáfetnek, lakjék Szem sátraiban, és Kánaán legyen a szolgája."
 – Teremtés könyve 9. fejezet
     

Gárdonyi Géza: A bor legendája


Szólt az Isten: "Kedves fiam, Nóé:
Itt a szőlő, kóstold meg, hogy jó-é?"
Felelt Nóé: "No megöregedtem,
De ilyen jó bogyót még nem ettem."
                                                 
Szólt az Isten: "Kedves fiam Nóé:
A csípős must, hadd lássuk, hogy jó-é?"
Felelt Nóé: "Ihaj, csuhaj! Sári!
Három Istent kezdek immár látni!"

Szólt az Isten: "Kedves fiam Nóé:
Hát az óbor, hadd lássuk, hogy jó-é?"
Felelt Nóé: "Iszom reggel óta;
Gyere pajtás, van még a hordóba!"
                                                             


SZŐLŐS PULYKAMÁJ CSÍKOK, 
FŰSZERES METÉLTTEL 
Hozzávalók:
40 dkg pulykamáj
25 dkg szőlő (magnélküli vagy magozzuk ki)
2 dl tejszín
liszt
margarin, olívaolaj
kakukkfű
bors,só
4 adag széles metélt
Margarin és olívaolaj keverékén megfuttatjuk a csíkokra vágott pulykamájat, amikor elvesztette nyers színét, kiszürkül, leszórjuk egy kis lisztel, felöntjük vizzel, belekeverjük a tejszínt, megsózzuk és ízesítjük kakukkfűvel, borssal. 
Az utolsó pillanatokban hozzá adjuk a szőlőt (ha szép nagy szemű a szőlőnk akkor egy éles késsel ketté vághatjuk a szemeket, ha magos szőlőt kaptunk akkor meg úgyis el kell vágnunk, hogy ki tudjuk magozni) és egyet forralunk még rajta. Vigyázzunk, ha túl főzzük, forraljuk a szőlőszemek szét főhetnek :(
Petrezselyemmel, kakukkfűvel és borssal ízesített széles metélttel tálaljuk; tetejére, mellé vagy összekeverve, ki hogy szereti.FŰSZERES SAJTKOKTÉL,  
 SZŐLŐVEL ÉS ALMÁVAL
Hozzávalók:
2 db zöldalma
50-60 dkg szőlő
15 dkg füstöltsajt
1 nagy tubus majonéz (kb. 16 dkg)
2 ek. méz
tejföl,
kakukkfű
fehér bors, só
Az almát és a sajtot apró kockákra vágva belekeverjük az ízlésünk által, tejföllel lazított majonézbe, amit mézzel, kakukkfűvel, fehér borssal és egy csipet sóval ízesítettünk. Az igy kapott sajtkoktélunkat, zamatos szőlőszemekkel rétegezve poharakba rakjuk és jól lehűtve fogyasztjuk.

ui.: mindkét ételt lehet finomítani, aromásítani egy kis fehérborral, én is terveztem csak, hát izé szóval, öhömm... a bor az valahogy... elpárolgott közben :$... 

"Höj, de szőlős jókedvem van,az áldóját néki..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése