TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. szeptember 29., csütörtök

Ami sok, az sok. - még gombócból is!

Talán a szilvásgombóc az egyik olyan étel amit nem lehet megunni, és gyermek korunktól fogva végig kíséri az életünket. Gondoljunk csak azokra az időkre amikor már nem zavartak ki a konyhából minket (úgyse mentünk volna, mert mindenáron segíteni, kotyvasztani akartunk), hanem inkább ránk bízták a legfontosabb, legnagyobb szakmai tudást és összpontosított figyelmet igénylő zöldség tisztítást, krumpli pucolást. Amikor pedig már magabiztosan közlekedtünk a konyha területén és nem akadályoztuk Anyut (ami panelkonyhában nem kis ügyességet pontosabban művészetet követel), kiérdemeltük a pörkölt keverését - le ne égjen, keverj bele, állj itt mellette- vagy a gombócolást. A gombócolás valamivel érdekesebb bár nehezebb mint a hógolyó és a sárlabda készítés, de örömmel birkóztunk meg  a felemelő feladat végrehajtásával. Nagyon nagy figyelemmel próbáltuk összeilleszteni, összecsípni a sarkokat, széleket, hogy ki ne folyjon az a zamatos szilvalé belőle és szét ne dőljön a gombóc. Érdekes módon, a gombóc szerű képződményeink, igazából Anyu kezében vették fel igazi gombóc mivoltjukat, de mi akkor is büszkén meséltük, legalább egy hétig, hogy milyen finom szilvásgombócot főztünk.
Eleinte nem értettük miért maradt meg mindig 6-8-10 szem kimagozott szilva, amikor volt még tészta. Hamar rá kellet jönnünk, hogy ebből a tésztból készült az esti nudli is. 
A nudlit sok féle képpen készítik van aki sodorja, van aki csak vagdossa; tálalják pirított morzsával, hagymás zsírral (így a legjobb), de hallottam már szalonnásan is... 
Amikor pedig évente egyszer-kétszer ellátogattunk a Messzimamához, a  szomszéd Jóska bácsi, boldogan, szilvakék orra (mert nem csak gombóc készítésre alkalmas a szilva) alatt, kopott bársony csillogású sárgás, dús bajszú mosolyával, ami csodálatosan harmonizált mind a hat hasonló árnyalatú fogával igy üdvözölt minket
-De szípen megemberesettél fijam, jer ide hadd szorígassalak meg... oszt gombócot mennyit bírsz má megenni?! XDFŰSZERES SZILVÁSGOMBÓC, FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
20 dkg liszt
1 db tojás
15-16 szem szilva ( ez természetesen a szilva méretétől függ)
15-20 dkg füstölt sajt
zsemlemorzsa
rozmaring
bors, só
A héjában főtt burgonyát és a főtt sárgarépát, burgonyanyomón áttörjük és megvárjuk míg kihűl. Majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást, ízesítjük borssal, rozmaringgal, sóval  és tésztává gyúrjuk; ha túl ragadósnak éreznénk egy kevés lisztet adhatunk hozzá, de vigyázva mert a túl lisztes tészta megfőzve kemény lehet. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztánkat és akkora kockákra daraboljuk, hogy a szilváinkat bele tudjuk csomagolni, gombócolni. A szilva mennyiségét nehéz lenne pontosan meg határozni, mint arra már utaltam az anyaghányadnál; én most szép nagy szilvát kaptam, de ha kisebb gombócot akarunk, akár félbe is vághatjuk. Na. Szóval a tészta kockáink közepére rakjuk a szilvákat és mindegyikbe egy darabka sajtot helyezünk és megszórjuk egy kis őrölt rozmaringgal. A kockáink széleit sarkosan összecsípjük, bebugyoláljuk a szilvákat és gombócot formázunk belőlük. Forrásban lévő sós vízben 5-7 perc alatt kifőzzük. Kb. 15 dkg zsemlemorzsát egy kis olajon megpirítunk, ízesítjük a borssal és a rozmaringgal, majd ebbe forgatjuk a frissen kiszedett gombócokat. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé.
Ezt a gombócot azoknak ajánlom akik nincsenek oda a túl édes dolgokért. Nem kell berezelni, ha finom, jó ízű szilvát kapunk, akkor úgyis az édes íz fog dominálni; a fűszerek és a sajt csak érdekessebbé teszik a gombócunkat. 
FŰSZERES NUDLI, ECETES PÁROLT HAGYMÁVAL 
ÉS TEJFÖLLEL
Hozzávalók: 
A fenti tészta, hagyma, ecet, tejföl.
A tésztát kinyújtjuk és nudlit formázunk belőle, vágjuk, sodorjuk - sodorjuk, vágjuk aki ahogy akarja. A hagymát félkarikára szeleteljük egy kis zsíron megpirítjuk és a végén pár csepp ecettel összepároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése