A minap, nagyon szép sertéscombot vásároltam (sajnos nem bőröset) az egyik marketban és egyből beindult az agymenésem. Gondoltam ezt-azt, közben figyeltem az üzlet polcait, hátha eszembe jut még valami őrültség. Hoppá! akciós tojás: 219,99 azaz 21,99, ez nagyon jó! Kosárba. Oké; nem olyan nagy, de nem is kell mindig az a nagy tojás, legfeljebb kétszer reggelizem. Tovább. Napi akciós ajánlatunk Laoszi burgonya (szép sárga) ez is jó. Kosárba. Aztán a kötelező dolgok: minőségi sör és némi füstölni való. Tej? az még van otthon egy fél deci erre a hétre. Ugrott még egy kis, szeletelt császár szalonna Szuper áron.
Ahogy így sétálgatok a boltba, jönnek az ismerősök, azok akikkel csak a boltban szoktam találkozni. Például ott van a lila hajú néni, aki mindig mosolyog és amikor megpillant, szinte rohan felém.- Vásárolgatunk, vásárolgatunk? - kérdi (szerinte) viccesen.
- Nem.
- Neem!? hát akkor mit csinálsz?
- Hát mit, főzök.
- Haha, és mi finomat főzöl? - Ekkor bele nézek a kosaramba és mondom azt amit látok.
- Tojásos krumplis sülthús szalonnával. - Így is készülhet egy recept.
SERTÉSSÜLT,
BURGONYAKOSÁRBAN SÜLT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
4 adag sertéssült
50 dkg főtt burgonya
1+ 4 db tojás
szeletelt császárszalonna
paradicsom püré
liszt, tej
csombor (borsikafű)
őrölt kömény
majoránna
só, bors
EGYBESÜLT SERTÉSCOMB (karaj, tarja,.... vagy amit szeretünk)
Az én klasszikusnak mondott fűszerezésen: Rozmaring, majoránna, kömény, bors, só. A megmosott húsba jól beledörzsöljük a fűszereket; majd tepsibe, sütőtálba rakjuk, szép pirosra sütjük. Na, innen tovább mindenki úgy süti ahogy szokta vagy ahogy anyutól tanulta. Tűzdelhetjük fokhagymával, szalonnával; dobhatunk mellé hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot (akár üveges lecsót), zöldségeket, almát, stb... . Minden esetben öntsünk alá egy kis vizet, alaplevet, de lehet bort is, és kezdjük a sütést fólia illetve fedő alatt. Számtalan módon elkészítjük a sültet, jobbnál - jobb ízesítéssel, de a köretnél egy kicsit letapadunk. Burgonya, káposzta és ..., hát talán ..., nem tudom, ..., tormás valami vagy gombás..., passz.
Hát akkor; néhány ötletet kínálok nektek (ha, elfogadjátok) sertéssültekhez. Érdemes kipróbálni, egy kicsit kilépni a szokványos dolgok csapdájából, és változatosabbá tenni a nagyon finom, de néha már unalmasnak tűnő ételeinket.
Egy kanál zsíron kissé megpirítunk 3 evőkanál paradicsompürét (vigyázzunk! meg ne égjen), majd ugyanannyi liszttel még egy picit pirítjuk, felöntjük 2-3 dl vízzel, szép simára kavarjuk (ezért jó, ha van kisebb méretű habverőnk esetleg mártás keverőnk), ételízesítővel, majoránnával és őrölt köménnyel ízesítjük, jól kiforraljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése