TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. április 12., kedd

Ötletek sertéssülthöz 1.

A minap, nagyon szép sertéscombot vásároltam (sajnos nem bőröset) az egyik marketban és egyből beindult az agymenésem. Gondoltam ezt-azt, közben figyeltem az üzlet polcait, hátha eszembe jut még valami őrültség. Hoppá! akciós tojás: 219,99 azaz 21,99, ez nagyon jó! Kosárba. Oké; nem olyan nagy, de nem is kell mindig az  a nagy tojás, legfeljebb kétszer reggelizem. Tovább. Napi akciós ajánlatunk Laoszi burgonya (szép sárga) ez is jó. Kosárba. Aztán a kötelező dolgok: minőségi sör és némi füstölni való. Tej? az még van otthon egy fél deci erre a hétre. Ugrott még egy kis, szeletelt császár szalonna Szuper áron. 
Ahogy így sétálgatok a boltba, jönnek az ismerősök, azok akikkel csak a boltban szoktam találkozni. Például ott van a lila hajú néni, aki mindig mosolyog és amikor megpillant, szinte rohan felém.
- Vásárolgatunk, vásárolgatunk? - kérdi (szerinte) viccesen.
- Nem.
- Neem!? hát akkor mit csinálsz?
- Hát mit, főzök.
- Haha, és mi finomat főzöl? - Ekkor bele nézek a kosaramba és mondom azt amit látok.
- Tojásos krumplis sülthús szalonnával. - Így is készülhet egy recept.













                                      
SERTÉSSÜLT, 
BURGONYAKOSÁRBAN SÜLT TOJÁSSAL     
Hozzávalók:
4 adag sertéssült
50 dkg főtt burgonya
1+ 4 db tojás
szeletelt császárszalonna
paradicsom püré
liszt, tej
csombor (borsikafű)
őrölt kömény
majoránna
só, bors
EGYBESÜLT SERTÉSCOMB (karaj, tarja,.... vagy amit szeretünk)
Az én klasszikusnak mondott fűszerezésen: Rozmaring, majoránna, kömény, bors, só. A megmosott húsba jól beledörzsöljük a fűszereket; majd tepsibe, sütőtálba rakjuk, szép pirosra sütjük. Na, innen tovább mindenki úgy süti ahogy szokta vagy ahogy anyutól tanulta. Tűzdelhetjük fokhagymával, szalonnával; dobhatunk mellé hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot (akár üveges lecsót), zöldségeket, almát, stb... . Minden esetben öntsünk alá egy kis vizet, alaplevet, de lehet bort is, és kezdjük a sütést fólia illetve fedő alatt. Számtalan módon elkészítjük a sültet, jobbnál - jobb ízesítéssel, de a köretnél egy kicsit letapadunk. Burgonya, káposzta és ..., hát talán ..., nem tudom, ..., tormás valami vagy gombás..., passz.
Hát akkor; néhány ötletet kínálok nektek (ha, elfogadjátok) sertéssültekhez. Érdemes kipróbálni, egy kicsit kilépni a szokványos dolgok csapdájából, és változatosabbá tenni a nagyon finom, de néha már unalmasnak tűnő ételeinket.

A főtt burgonyát áttörjük, a tejjel és egy tojással jól kikeverjük (mintha, pürét készítenénk) sóval, durvára tört borssal és csomborral ízesítjük. Az így kapott masszát, négy felé osztjuk és egy finoman megzsírozott tepsire halmozzuk őket. Vízbe mártott kanállal vagy akár az ujjunkkal, akkora mélyedést készítünk a burgonyahalmokba, amibe egy tojás belefér. A szeletelt szalonnával körbe tekerjük a halmokat és kialakítjuk a kosárkáinkat. Forró sütőben 10 percig elősütjük, majd beleütjük a tojásokat és ízlésünk szerinti állagúra sütjük. Előfordulhat, hogy a szalonna (minőségétől függően) kicsit jobban megpirul, ha ezt zavarónak találjuk, tálaláskor piszkáljuk le; a formázásnál viszont nagy segítséget nyújt és az íze is nagyon jó hatással van az ízlelőbimbóinkra
Egy kanál zsíron kissé megpirítunk 3 evőkanál paradicsompürét (vigyázzunk! meg ne égjen), majd ugyanannyi liszttel még egy picit pirítjuk, felöntjük 2-3 dl vízzel, szép simára kavarjuk (ezért jó, ha van kisebb méretű habverőnk esetleg mártás keverőnk), ételízesítővel, majoránnával és őrölt köménnyel ízesítjük, jól kiforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése