TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. február 21., hétfő

Tömjük tele a bendőnket, amíg még lehet !

Azt, hogy a fánk honnan ered, azt nehéz pontosan kideríteni, nagyon sok nemzet mondja magáénak. Mégis két népszerűbb történetet emlegetnek gyakran a 17. század környékéről.
1.
Cili (Cecilia) Krapften péknéhez kötődik a fánk "feltalálása". Ez a drága Cili nagyon szerelmetes asszonyka hírében állt és állítólag, véletlen, tévedésből rakta a kelt tésztát egyszer a forró zsírba a kemence helyett. Vagy-
A rendkívül daliás pékmestert csodáló, bámészkodó fiatal lányokat akarta úgy elhessenteni, hogy egy darabka tésztát dob közéjük, de a tészta a forró olajba pottyant és rájöttek, hogy ez jó.

2.
XVI.Lajos hitvese Marie Antoinette karneváli időszakban (farsang) egy maszkabálból elszökve sétálgatott a városban, elvegyülve az egyszerű pór nép között és megéhezvén egy utcai árustól vásárolta a fánk elődj
ét. Majd később a palotába hozatta az árust és elkérte tőle a receptet, amin az udvari cukrász finomított és vitt tökélyre.

A fánkot eleinte apró befőtt darabkákkal töltötték és ezt váltotta fel az idők során a lekvár illetve a különböző krémek. A fánk ugyancsak laktató étek, laktatóbb még a kenyérnél is, ezért tartották úgy, hogy böjt előtti időszakban sokat kell enni belőle, könnyítve az elkövetkező hetek megtartóztatását. Talán ezért lett belőle Farsangi fánk.
Ja! II. Rams
zesz fáraó sírjának a díszítésén, van egy nagy edény aminek fedőjét leveszi egy rabszolga, a másik pedig hosszú botokkal vesz ki belőle valami csiga alakú "süteményt". Vannak akik innen eredeztetik a fánkot.



FARSANGI FÁNK

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 cs. vanilliás cukor
4 dkg élesztő
3 ek. rum
1 citrom és
1 narancs héja
csipet só + porcukor
Kovászt készítünk - a kézmeleg, cukros tejben belemorzsoljuk az élesztőt és kb.10 dkg lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk. A többi lisztbe belerakjuk a 3 tojás sárgáját, az olvasztott margarint, a rumot, a cukrokat és a citrusok reszelt héját. Hozzáadjuk a kovászt és alaposan összegyúrjuk. Legalább 10 percig dagasztjuk úgy, hogy minél több levegőt vigyünk bele. Célszerűnek tartom, hogy ezt a műveletet, vájlingba végezzük és az alányúlós, dagasztással nagyon szépen kidolgozzuk a tésztát. Egy órát kelesztjük. Egy centi vastagra kinyújtjuk és 6 cm.-es szaggatóval kiszaggatjuk. Nem túl forró zsiradékban kisütjük. Amikor a zsiradékba rakjuk az újjunkal a tészta alját kissé benyomjuk és így egy kis lyukat képezünk rajta. A lyukas felével lefelé kezdjük a sütést fedő alatt, pár perc múlva átfordítjuk és már fedő nélkül készre sütjük. A fánknak úszni kell az olajon. Nem mondom, némi gyakorlat kell hozzá, de nem ördöngös dolog. Csak bátran!

1 megjegyzés: