TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2010. december 17., péntek

Szalonczukkedli

Jókai nevezte így, azt a édesség félét amelynek eredete ( fondantcukor ) a XIV.századik vezethető vissza és természetesen a Franciák érdeme. Nálunk ezt a fajtát "konzum" névvel illették. Hát,igen a Franciák képesek arra hogy, kis dolgokból csináljanak nagyot, lásd Napoleont, akihez egy méltán népszerű étel köthető a Marengói csirke. Viccesen összefoglalva: nagy tányéron pici semmi, de nagyon jól néz ki és isteni íze van. Ez a Francia konyha, ami talán nem véletlen, 2010.november 18.-tól a világörökség része.
A szaloncukrot tekinthetjük Hungarikumnak is. A karácsonyfa szaloncukorral való díszítését mi kezdtük el a XIX. század vége felé és ebből az időből származnak az első klasszikus receptek is.
1891-ben Kugler Géza már 17 féle szaloncukor receptet ír le legújabb könyvében. Lényegében, ma is csak nálunk kötelező divat a szaloncukor aggatás, a világ más részein ahol találkozunk vele (főleg a szomszédos országokban) valószínűleg magyar közvetítéssel jutott el.
Csak a szerencsének köszönhető az a hatalmas választék amit a üzletek polcain találhatunk,szép olykor csodálatos rikító csomagolásban és hihetetlenül gazdag íz orgiában. Narancsos, kiwis, banános, mogyorós, mandulás, diós, rumos - diós, konyakos - meggyes, vodkás - narancsos
wiszki-kólás, tejszínes, joghurtos, kefires, milkivéjes, sznikerszes,-ja- és biztos van már trópusi-mix ízesítésű is. Számomra ( lehet hogy, maradi vagyok) még mindig a konzum és a zselés, A szaloncukor. Vásárláskor ügyeljünk a mértékre! Mikuláskor már megvesszük azt a mennyiséget, amit talán kicsi eltúlozva, gondolunk. Aztán kezdődik:elrakjuk egy szuper biztos helyre, amit csak mi tudunk. Amikor rájövünk hogy, ezt a helyet nem csak mi ismerjük, és már különben is kevesebb van a zacskóban, muszáj szólni a többieknek.
- Ezt azonnal fejezzétek be! Mit fogunk a fára rakni?!
Majd, az utolsó napokban veszünk még egy nagy adagot. Szenteste gyönyörködünk és megbékélve mondjuk.- Milyen szép kis karácsonyfánk van.- bár a szaloncukor erdőtől nem látni a fát. Majd napok múltán, még beigli mámorban ( Rózsi néniék is hoztak kétfajta sütit ) kezdünk elgondolkodni mi lesz ezzel a sok szaloncukorral. Ekkor kell egy őrült ötlet!!!
 

SÜLT SZALONCUKOR - BUNDÁS SZALONCUKOR
Hozzávalók:
1/2 kg levelestészta
24 db szaloncukor - én csak zseléssel próbáltam
1 db tojás, cukor, őrölt fahéj
A levelestésztát felengedés után, 2-3mm vastagságúra nyújtjuk. Kapható már olyan is amelyikre rá van írva hogy, készre nyújtott, én ezt is egy kicsit kiszoktam sodorni. Lényeg a lényeg 24 db téglalapot kell belőle kapnunk, amibe belefér a szaloncukor és a rojtról se feledkezzünk meg. A lapocskáink közepét megkenjük cukorral és fahéjjal ízesített tojással, ráhelyezzük a szaloncukrot (kicsomagolva) és ügyesen felcsavarjuk őket. Az eredeti csomagolást leutánozva a végeinél összecsípjük és olló segítségével kirojtozzuk. Sűtőlapra rakjuk a közepüket le kenjük a maradék tojással és forró sütőben (gázsütőnél 6 fokozat ) szép pirosra sütjük. Miért is jó ez? A tészta miatt némileg enyhül az édessége, és meglehet enni a csomagolást is.

1 megjegyzés: