TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. szeptember 28., hétfő

Tepertő és szilva avagy Régóta

Nem kell rám csúnyán nézni kérem szépen!
A következő Őrült párosítás nem saját ötlet, hanem a magyarkonyha része, igaz nem ebben a formában, érdemes rákeresni.
Mivel szerintem még mindig a pogácsa a legjobb sütemény és már régóta a fejemben van, hogy kipróbálom ezt a két pompás dolgot, így együtt.
Ma jött el az idő, mielőtt a múlt héten beszerzett tepertőm teljesen elfogy, hogy neki álljak és meg alkossam az én variációmat, ami  következőképp néz ki 👉











TEPERTŐS POGÁCSA
 ASZALT SZILVÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg tepertő
10 dkg aszalt szilva
2 dl tej + cukor
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás + 1db kenés
bors, só
A tepertőt és az aszalt szilvát szép apróra vagdossuk és lazán összeforgatjuk.
Az élesztőt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A zsírt egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá.
A bors akár el is hagyható, de a tepertős pogácsának szerintem kimondottan jót tesz a bors, -persze- frissen őrölve.
Amikor ezekkel megvagyunk, a liszthez adjuk az felfutott élesztőt, a tojást és a tejfölt, aztán alaposan összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított tepertővel és aszalt szilvával, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel, aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetjük, kelesztjük.









Ezt a hajtogatást és a pihentetést még egyszer (kétszer) elvégezzük.










Ezután, ha a tésztánk már szépen megkelt, kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a +1 tojással, 10-15 perig ismét pihentetjük.
Közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük és pogácsáinkat kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
-A sütőjét mindenki maga ismeri, ezért sütés közben figyeljünk a tésztáinkra!
Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.
Nekem közel 50 db jött ki ebből a mennyiségből, 2 tepsi, ezért légkeveréssel, együtt sütöttem meg.-





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése