A napokban kaptam egy fej káposztát és egy kis paprikát, paradicsomot. Gondoltam ezekből összedobok egy fincsi káposztás lecsót, amivel 10 egynehány éve találkoztam először és azóta már jó párszor elkészítettem, igaz nem bográcsban de attól még fincsi volt.
Most egy picit bátrabban nyúltam a mennyiségekhez és ezér inkább lecsós-káposzta lett belőle és ezt sem bántam meg 😇😉
LECSÓS-KÁPOSZTA
KOLBÁSSZAL ÉS GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1,20 kg fejes káposzta (friss, zsenge)
50 dkg paprika
50 dkg
paradicsom
2 fej
vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
15 dkg parasztkolbász
kömény
só
(fűszerpaprika)
sertészsír
galuska
A káposztát
megtisztítjuk, majd nagyjából centis vastagságúra felszeleteljük, „felcsíkozzuk”
kicsit megsózzuk és néhány órát pihentetjük. Felhasználás előtt kinyomkodjuk a
levét.
A vöröshagymát félkarikákra
szeleteljük sertészsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát aztán
közepes lángon, kevergetve addig pároljuk amig „megindul” a leve -ha gondoljuk
egy nagyon-nagyon kevéske vizet tehetünk alá; én nem tettem-.
Közben a
paprikát és a paradicsomot is feldaraboljuk.
Amikor a
káposztának már van egy kis leve, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, majd
kis lángon szépen lassan, kívánt puhaságúra, készre főzzük csakúgy, mint a hagyományos
lecsót, köménnyel és gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
A parasztkolbászt
felkarikázzuk és az utolsó 5-10 percben belefőzzük ezt is.
A végén megkóstoljuk
és ha úgy érezzük, akkor most sózhatjuk még.
Aki úgy szokta készíteni, fűszerpaprikát is adhat hozzá, én kihagytam, csak a tálaláskor hintettem meg kevéske füstölt paprikával.
Köretnek
galuskát kívántam vagy rizst. A galuska győzött.
Viszont, ha
bográcsban készítjük, a világ pénzéért se vigyünk rizsát az udvarra, jó lesz ez
kenyérrel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése