TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. június 13., kedd

Karaj és kolbász avagy Egy klasszikus, ami megunhatatlan

Régóta foglalkoztat már, egy jó kis csemege karaj, ami nem más mint a kolbásszal töltött karaj, az amit neveznek Debreceni karajnak, Csabai karajnak, stb. attól függően, hogy épp miféle kolbász rejtenek bele. Ennek tükrében hívhatnám Szepetneki karajnak is de én frappánsan, az egyszerű és szabad választású, Csemege karaj gyűjtőnévvel illettem; mint sokan mások.
A klasszikus módozatban, pecsenyelével, törtburgonyával és párolt káposztával kínálták, mindig, mindenhol, és lényegében az összes ünnepi alkalommal, vagy ha épp "előkelő" vendégek éreztek, de külföldi delegációk is ezt a pompát kapták, a magyaros menüsorban. 
A Csemege karaj, méltón kivívta helyét a magyar konyhában és minden tisztelet megilleti az idők végezetéig.
...arról nem is beszélve, hogy hidegen, vékonya szeletelve, vendégváró, hidegtálak pompás és mutatós kiegészítője lehet.
Én most egy ici-picit máshogy készítettem és egyből két kisebb ötletet is mutatok, ugyan arra a témára 😉















ŐRÜLTEN JÓ CSEMEGE KARAJ x 2
Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj (célszerű a vékonyabb, és saját ajánlásommal, a hosszúkaraj  része) 
20 dkg parasztkolbász
majoránna
kömény
bors, só
20 dkg sárgarépa
80 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
3-4 ek. ecetes gyöngyhagyma 
lestyán
A karajt egy vékony pengéjű késsel, hosszában felszúrjuk (de, ha szépen megkérjük a hentesünket, ő is megteszi ezt), majd ügyesen beletoljuk a kolbászt; majoránnával, köménnyel, borssal és sóval, alaposan bedörzsöljük a karajt és egy forró serpenyőben, kevéske zsiradékon körbe pirítjuk.
Egy kis tepsit kizsírozunk.
A vöröshagymát nagyobbacska kockákra daraboljuk, a sárgarépát félkarikákra, a fokhagymát pedig kis kockákra vágjuk,  aztán a tepsibe szórjuk őket sózzuk borsozzuk, lestyánnal ízesítjük, és a gyöngy hagymát is belerakjuk, összekeverjük és erre fektetjük rá a húst. Másfél, két deci vizet öntünk alá, és fólia alatt, 180 fokon, kb. 70 percig sütjük, majd fólia nélkül szépen rápirítunk illetve az alatta levő vizet teljesen elpároljuk.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük és karikákra szeleteljük.
Egy serpenyőbe, a hús alatt összegyűlt zsiradékból teszünk egy keveset és elkezdjük  rajt pirítani a burgonyát. Amikor a burgonya kezd színt kapni, hozzáborítjuk a hagymákat és a répát, amin a hús sült. (szükség szerint leszűrve, hogy ne legyen túl zsíros).
A felszeletelt karajt az isteni, majdnem vele sült körettel kínáljuk.












x 2
















A másik variáció, lényegében ugyanaz, csak itt tört burgonyát készítünk a hagymákkal és a répával; és almás káposztát is adunk mellé.
Az ALMÁS-KÁPOSZTA készítése is egyszerű - fele-fele arányban, apróra kockázott zöld almát és savanyú káposztát összekeverünk, rozmaringgal és picike tökmagolajjal ízesítjük.
FONTOSNAK tartom -  karaj és karaj között különbség lehet és ezért változhat a sütési idő, nekem szerencsém volt szép vékonnyal dolgozni, ezért ennyi idő kellett...




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése