Aki jól olvassa, annak itt van.
Aki máshogy, annak tudtára adom, hogy heréből is lehet fincsi pörköltet készíteni.
Aki hozzájut eme nemes húsrészhez, annak pedig lehet tökölni.
BIKATÖKEPÖRKÖLT
ZSÁLYÁVAL
ÉS PIRÍTOTT HAGYMÁS PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
4 db bikahere
(minimum! 1,5 kg)
2 fej
vöröshagyma
3+1 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
zsálya
bors, só
sertészsír
a
puliszkához:
40 dkg
kukoricaliszt
1 l víz
vöröshagyma
só
A
bikaheréket ½ órára hideg vízben
kiáztatjuk.
Ezután a külső,
erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket felkockázzuk, de ne legyenek
túl kis kockák
-Maga a
tisztítás technikája úgy néz ki, hogy egy éles! és hegyes késsel a külső részt
finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”; akadhat
rész, ahol jobban megtapad, ott pedig finoman késsel vágjunk alá. Hallottam már
olyan technikát is ami előbb leforrázza és aztán fejti le a külső részt.--
A
vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk az idő közben kis kockákra
aprított paprikát és paradicsomot, néhány percig pirítjuk még, megsózzuk,
borsozzuk, meghintjük fűszerpaprikával, köménnyel, 3 gerezd zúzott fokhagymával
ízesítjük és vízzel felöntögetve jó sűrűre (jól szét) főzzük, ez legalább
félóra legyen, de minél tovább főzzük, annál szebb, simább lesz.
Amikor az
alapunk megvan, beletesszük a „hús”kockákat és 20-25 perc alatt megfőzzük, az
utolsó 5 percnél aprított zsályával és +1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
A
puliszkához egy liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már
kezd gyöngyözni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!!
kevergetéssel legalább 2-3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd
egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében
pihentetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése