TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. május 2., szombat

Here is pörkölt a avagy Lehet tökölni

Aki jól olvassa, annak itt van.
Aki máshogy, annak tudtára adom, hogy heréből is lehet fincsi pörköltet készíteni.
Aki hozzájut eme nemes húsrészhez, annak pedig lehet tökölni.



BIKATÖKEPÖRKÖLT ZSÁLYÁVAL
   ÉS PIRÍTOTT HAGYMÁS PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
4 db bikahere (minimum! 1,5 kg)
2 fej vöröshagyma
3+1 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
zsálya
bors, só
sertészsír
a puliszkához:
40 dkg kukoricaliszt
1 l víz
vöröshagyma
A bikaheréket ½  órára hideg vízben kiáztatjuk.
Ezután a külső, erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket felkockázzuk, de ne legyenek túl kis kockák
-Maga a tisztítás technikája úgy néz ki, hogy egy éles! és hegyes késsel a külső részt finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”; akadhat rész, ahol jobban megtapad, ott pedig finoman késsel vágjunk alá. Hallottam már olyan technikát is ami előbb leforrázza és aztán fejti le a külső részt.--
A vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk az idő közben kis kockákra aprított paprikát és paradicsomot, néhány percig pirítjuk még, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük fűszerpaprikával, köménnyel, 3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük és vízzel felöntögetve jó sűrűre (jól szét) főzzük, ez legalább félóra legyen, de minél tovább főzzük, annál szebb, simább lesz.
Amikor az alapunk megvan, beletesszük a „hús”kockákat és 20-25 perc alatt megfőzzük, az utolsó 5 percnél aprított zsályával és +1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
A puliszkához egy liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd gyöngyözni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 2-3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.
Egy evőkanál segítségével kiszaggatva, 2-3 adagban, forró zsiradékon megpirítjuk; amikor kezd szépen pirulni, aprított vöröshagymát szórunk közé.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése