Nekem jó, és jó szokásomhoz híven, a január pihenő hónap 😇😁
Jajj! Mielőtt aggódnátok értem, ez nem azt jelenti, hogy nem főzök semmit, mert ugye enni azt kell...
Például tegnap ill. tegnapelőtt lilahagymalekvárt készítettem, egy kérésnek megfelelve.
A lilhagymalekvár finom..., de azért kell mellé valami...? én csóró egyszerűséggel egy kis petrezselymes burgonyát, és egy falatka Ír marharostélyost sütöttem hozzá 😉
LILAHAGYMALEKVÁR
Hozzávalók:
50 dkg
lilahagyma
1 dl
vörösbor
0,5 dl víz
2 ek.
vörösborcet
4-5 ek.
kristálycukor
kakukkfű
fehér bors
só
olívaolaj
A megtisztított
lilahagymát vékony félkarikákra szeleteljük.
Egy serpenyőben
olívaolajon aranysárgásra karamellizáljuk a kristálycukrot, majd rászórjuk a
lilahagymát, finoman megsózzuk, elkavarjuk, hozzáadjuk a vizet.
Amikor a hagyma
már kissé összeesett felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a borecetet, egy kevés
kakukkfűvel és fehér borssal ízesítjük, aztán fedő alatt, közepes lángon 25-30
percig pároljuk, közben figyelve, belekevergetve.
Ha hagyma eléri
a kellemes, kívánt puhaságot, fedő nélkül minimálisra forraljuk a levét, szükség
szerint utóízesíthetjük.
Elkészítési
ideje változhat, például attól is hogy milyen vékonyra szeleteltük a lilahagymát,
illetve, mennyire puhára, „krémes” szeretnénk főzni, de ha tovább főzzük,
pároljuk, ügyeljünk a folyadék mennyiségére, és ha kell, óvatosan adagolva, egy
kis vizet adhatunk hozzá amikor már fedő nélkül pároljuk.
Az igazi
fincsi „lekváros” állagot, hűtőben jól lehűtve éri el.
A lilahagymalekvár
pompás kiegészítője lehet grillezett húsoknak, de házi, (főleg) szárnyasmáj
pástétomokkal is jól harmonizál.
A receptek közt
barangolva, találkozhatunk, mézzel, barna cukorral, balzsamecettel készültekkel
is, és létezik olyan is amelyet több, másfajta fűszerrel alkottak meg, akár még
szegfűszeggel is.
Én, jelen
esetben rozmaringgal. kakukkfűvel, sóval és borssal ízesített rostélyos mellé készítettem,
amelyet oldalanként 3-3 percig sütöttem grillserpenyőben, a körete pedig egyszerű petrezselymes burgonya volt.
Magát a lilahagymalekvárt előzőnap készítettem el, hogy valóban jól lehűljön; hűtőben 4-5 napig is eláll, persze ha addig el nem fogy... az meg kizárva 😉
Magát a lilahagymalekvárt előzőnap készítettem el, hogy valóban jól lehűljön; hűtőben 4-5 napig is eláll, persze ha addig el nem fogy... az meg kizárva 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése