TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. szeptember 21., szerda

Variációk egy témára: a lecsó

Először is tisztázzunk egy dolgot a lecsó: egy rész vöröshagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika, sertészsír és só (legalábbis én erre esküszöm). Ettől tovább, szalonnás, kolbászos, tojásos, stb-ről beszélünk. A lecsót nem fűszerezzük, se fűszerpaprikával, se borssal. Ez az alap!
Persze, én se mindig így készítem. 
Benke Laci bácsitól hallottam egyszer a tippet, hogy egy kevés őrölt kömény nagyon jót tesz a lecsónak és valóban (nem kell sok!); azóta is használom. 
A lecsónak is rengetegféle fajtája létezik, a fent említett kolbászos, szalonnás, tojásos mellett, babos (nekem nagyon bejön, egy kis fokhagymával), káposztás és bármiféle zöldséggel készített variációjával találkozhatunk. 
Fogyasztjuk burgonyával, rizzsel, nokedlivel, tarhonyával, de már kifőtt tésztával is hallottam. 
Azt, hogy a köretet mellé adjuk vagy össze keverve (szerintem így jobb), mindenki a saját ízlésének megfelelően döntse el, de a rizses lecsó sokkal finomabb, ha a lecsóban pároljuk meg a rizst. 
A lecsóba lecsókolbász esetleg debreceni, de mindenképp valami jóféle főzőkolbász, szerény-nyomott véleményem szerint a különböző füstölt-, paraszt-, kolbászok nagyon elvihetik a lecsónk ízét. A füstölt kolbászok ízesítése nagyon eltérő lehet gyártótól függően és ha bátrabban használjuk betehet a jó kis lecsónknak. A lecsókolbásznak az íze általánosabb, bár (sajnos) tudom, hogy a minőségét néha, az ehetetlen" kategóriába soroljuk, de ehhez szerintem egy nagy mértékű finnyásság is társul. 
-Azért "mindent" Én sem eszek ám meg!
-Tudom és fogadjuk el a boltok sem árulnak mindent".
Itt jut eszembe, a rakott krumpli is tipikusan lecsókolbászos étel.
Ami viszont jót tehet (mértékkel) a lescsónak az a szalonna, bár én ezt is inkább külön kiegészítőként preferálom. 
A lecsó világszerte népszerű, magyar étel; a magyar konyha, a magyaros ételek alapköveként tartják számon. 
A ugyanakkor eredetét valahol a Balkánon kell keresgélnünk, de ma már szinte minden országnak, minden népnek megvan a maga lecsója illetve a szabadtűzön is készíthető, túlnyomó részben paprikával és paradicsommal készült étele. 
Ezek közül talán a legnépszerűbb, (nem kis mértékben egy mesefilmnek köszönhetően) a franciák Ratouille nevű zöldség kavalkádja amibe a padlizsán és a cukkini mellé, már egy kis fokhagyma is társul (ha én készítem akkor kakukkfű is), az olaszok Pepperonata-ja színes paprikából készül szintén fokhagymával és bazsalikommal (nálam pár csepp balzsamecet is kerül bele, titokban). A bolgároké hasonlít a franciákéra, olaszos fűszerezéssel, tálaláskor pedig juhsajtot kínálnak mellé mint a görögök. (Egyébként a bolgár konyha nagyon hasonlít a göröghöz, vagy oda-vissza, de ez talán nem véletlen.) A szerbek kínálják tésztával és sertéshússal, a kongóiak pedig csirkemájjal; de olyan EGYSZERŰEN FINOM-mal, mint a mi  LECSÓ-nk olyannal nem találkozni sehol sem. 
Az országban rengeteg helyen találkozhatunk Lecsófőző versenyekkel,
Lecsófesztiválokkal, a legközelebbi most hétvégén szept. 24.-én lesz Székesfehérváron.
Kiegészítés: ez egy régebbi 2011-ből való bejegyzésem, azt hogy idén hol lesz (lesznek) Lecsó-fesztivál (-ok) fogalmam sincs, most még, de ha megtudom, fogok szólni ;)

 












KRUMPLIS LECSÓ
Hozzávalók:
1 kg paprika
50 dkg paradicsom
50 dkg burgonya
25-30 dkg vöröshagyma
sertészsír
őrölt kömény, só
A burgonyát majdnem (félig) megfőzzük; ez a pontos meghatározás; tehát amikor azt mondjuk, hogy még tíz perc kell neki, (akkor jó), és nagy lyukú reszelőn lereszelve, a hagyományosan készített lecsó utolsó 5-10 percében fejezzük be a főzését, Laci bácsi után szabadon, egy picike kömény ízesítéssel. 
A krumplis lecsó magában is nagyon finom étel, de egy falatka szalonnával vagy (és) egy darabka kolbásszal nyugodtan megkoronázhatjuk.















DARÁLT HÚSOS-LECSÓ, MAJORÁNNÁS RIZZSEL
Hozzávalók:
35 dkg darált hús
15 dkg szalonna
50 dkg paprika
25 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma 
sertészsír
borsikafű
őrölt kömény, só
köretként majoránnával ízesített párolt rizs
A szalonnát apró kockákra vágva kipirítjuk, (ha a sors úgy kívánja) szükség szerinti mennyiségben zsírt adunk hozzá, rátesszük  a darált húst, és a egy kevés víz és a zúzott fokhagyma hozzáadásával, félig megpároljuk. 
Csak ezután adjuk hozzá a félkarikára vágott vöröshagymát és a paprikát, beízesítjük borsikafűvel, köménnyel, sóval (én csípősen szeretem, de ez mindenki a saját szíve-joga). 
Fedő alatt tovább pároljuk és kb.:10 perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot, majd finom szaftos készre főzzük. 
Ajánlatom hozzá a hagyományosan készített, viszont majoránnával ízesített párolt rizs, de bármilyen más köret is megfelel.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése